NIET GEBRUIKEN EN NIET WEGGOOIEN

Brazil – São Francisco Da Bela Vista (nieuw)

8,5029,50

Deze Braziliaanse koffie is vol van smaak en heeft tonen van noten (amandel en geroosterde hazelnoot), karamel en chocolade. Dankzij zijn lage aciditeit en hoge zoetheid is de koffie uitermate geschikt en met name aan te bevelen voor espresso’s, cappuccino’s en volautomaten.

SKU 202406-01 Categorie:

Beschrijving

SMAAKOMSCHRIJVING

Als espresso
Deze Brazil – São Francisco da Bela Vista koffie is wederom een Braziliaanse koffie zoals jullie die al kennen. De smaak is notig, vol en heeft tonen van noten (amandel en geroosterde hazelnoot), karamel en chocolade. Dankzij zijn lage aciditeit en hoge zoetheid is de koffie uitermate geschikt en met name aan te bevelen voor espresso’s, cappuccino’s en volautomaten.

Als filterkoffie
Hoewel deze koffie met name wordt aanbevolen voor espresso en volautomaat, is deze als filterkoffie met name geschikt voor degene die normaliter van een wat donkerder gebrande koffie houden en/of graag melk in de koffie drinken. Specialty-koffie wordt vaak licht gebrand waardoor de koffie zijn natuurlijke aciditeit behoudt. Dat maakt de koffie levendig van smaak, maar sommigen vinden deze smaak soms iets te zuur. Braziliaanse koffies zijn vaak van nature wat lager in de zuren en geven een mooi notig- en chocoladeachtig aroma en smaak.

ACHTERGROND
Boerderij: São Francisco de Bela Vista
Eigenaar: Tarcízio Aldo Zugliani
Grootte van de boerderij: 63 hectare
Regio: Mantiqueira de Minas, Minas Gerais
Hoogte: 1.100 meter boven zeeniveau
Variëteit: Yellow Catuaí
Verwerking: Pulped Natural

Tarcízio Aldo Zugliani kocht Fazenda São Francisco da Bela Vista in 1993. In de loop der jaren heeft hij grote verbeteringen aangebracht aan de infrastructuur van de boerderij. Hij bouwde terrassen voor het drogen van koffie en investeerde in betere verwerkingsapparatuur en roterende drogers. Hij herbeplante de boerderij met jonge zaailingen om de productiviteit en kwaliteit te verhogen. Via bodemanalyse bepaalde hij ook specifieke koffieteelt methoden en verbeterde de effectiviteit van de inputs. Al deze stappen hebben de algehele kwaliteit verhoogd en hielpen deze partij Gele Catuai Pulped Natural te produceren, die een klassiek cupping-profiel heeft met zachte zuurgraad, gele vruchten, chocolade en een goede body.

Oogst en na-oogst
Er is een groeiend aantal boerderijen in Brazilië dat zich meer richt op cup-kwaliteit dan op volume. Deze boerderijen benaderen het telen, oogsten en verwerken met grote aandacht voor detail. De hoogte en de vulkanische bodem in Brazilië zijn uitstekende omstandigheden voor het telen van gebalanceerde, goed gevulde koffies waarvoor het land beroemd is. Brede, vlakke boerderijen in veel regio’s maken mechanisatie gemakkelijker en zorgen voor lagere productiekosten, waardoor Brazilië een van de weinige landen is met consequent comfortabele marges ondanks de lage wereldprijzen.

Het relatief vlakke landschap in veel van Brazilië’s koffieregio’s, gecombineerd met hoge minimumlonen, heeft ertoe geleid dat de meeste boerderijen kiezen voor mechanische oogst boven selectief handplukken. In het verleden betekende dit dat strip-plukken de norm was; echter, de mechanische oogstmachines van vandaag zijn steeds gevoeliger, wat betekent dat boerderijen bij elke passage alleen volledig rijpe bessen kunnen oogsten, wat goed nieuws is voor op kwaliteit gerichte producenten.

Na de oogst wordt de bes gepulpt en in de zon gedroogd op terrassen. Nadat het perkament is gedroogd, wordt het verzonden naar het magazijn van COCARIVE voor opslag tot de export en droge maling.

Sustenta+:
Sustenta+ is een samenwerking tussen COCARIVE en AgroCP, een bedrijf gespecialiseerd in hernieuwbare meststoffen. Sustenta+ is een nieuwe certificering die boeren die lid zijn van COCARIVE kunnen behalen door zich te richten op milieuvriendelijke koffieproductietechnieken.

Over COCARIVE
COCARIVE biedt ondersteuning aan haar leden in alle delen van de productieketen. Hun team van agronomen en technische experts helpt bij teelttechnieken, machines, opslag en uiteindelijk het vermarkten van de bonen. Zodra het perkament droog is, sturen coöperatieleden hun koffie naar de magazijnen van COCARIVE. De coöperatie zorgt voor sortering, vermarkten en export. Ze hebben in Carmo de Minas hun eigen kwaliteitslaboratorium en opslag- en verwerkingsinstallaties. Bij de droge verwerkingsinstallaties, waar ze de koffie voor export klaarmaken, heeft COCARIVE zijn eigen laboratorium voor kwaliteitscontrole.  Hun team van getrainde cuppers en Q-graders maken de eerste selectie op basis van de cup-kwaliteit. Ze zullen controleren welke partijen geschikt zijn en een hoog genoeg kwaliteitsniveau hebben voor specialty-microlots.  Het kwaliteitscontrole-team controleert de kwaliteit van elke partij op verschillende momenten tijdens het droge verwerkingsproces, waarbij zowel de fysieke groene als de cup-karakteristieken worden geanalyseerd. Alle bij COCARIVE aangesloten boerderijen beschikken over het certificaat Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Bovendien zijn ze allemaal gecertificeerd door de Brazilian Specialty Coffee Association (BSCA). Dit certificaat is een garantie van BSCA dat elk aspect van arbeid op de boerderij legaal is en dat er milieuvriendelijke praktijken worden toegepast tijdens alle stappen van het koffie productieproces.

Extra informatie

Gewicht 250 g