FAQ

Hoe lang is verse koffie houdbaar?

Als koffie pas gebrand is kun je het meteen drinken, maar deze is dan kort en enigszins scherp van smaak. Twee dagen na het branden wordt de koffie stabieler en kun je het naar hartenlust drinken. Voor horeca geldt vaak dat ze koffie van minimaal 5 dagen oud willen, zodat ze minder vaak de maler hoeven in te stellen. Fruitige koffies kunnen na 4 weken zelfs nog flink jong smaken, dat komt doordat deze zich langzamer ontwikkelen. Je hoeft je geen zorgen te maken over de houdbaarheid van koffie, dit is minimaal 2 jaar.

Wat is volgens jullie verse koffie?

Er zit een behoorlijk verschil tussen verse koffie en koffie die langere tijd staat. De ontdekking van verse koffie is voor menigeen een ontdekking, éénmaal verse koffie gedronken is de kans groot dat dit je voorkeur heeft. Het is sprankelender en het mondgevoel blijft fris. Bovendien zijn de eigenschappen van de koffie veel duidelijker te definiëren. Verse koffie geeft ook een mooie bloom, dit is als de koffie opwelt in je filterhouder. Wij verkopen onze koffie tot 2 weken na het branden, maar daarna is het nog 2 weken vers te noemen.

Waar kan ik naast jullie webshop Koffiestation koffie kopen?

Vrijdag’s staan we van 9:00u tot 17:00u op de Vismarkt met ons gehele assortiment. Ook zijn onze zakken koffie te koop bij PS koffie, Jumbo Euroborg en Beans & Grapes is Haren. Heb je een keer tijd, kom gerust bij ons op de branderij aan de Paradijsvogelstraat 10 om je koffie af te halen.

Hebben jullie verantwoorde of duurzame koffie?

We werken met Specialty Coffee, dat is koffie die 85+ (van de 100 punten) score krijgt door Q-graders. Deze koffie wordt doorgaans beter betaald dan commerciële koffie. Los daarvan kijken we naar de afkomst van ons product. Jaarlijks kopen we delen van oogsten van de beste koffie’s die we kunnen vinden. Hiervoor werken we met meerdere importeurs samen die een band hebben met een bepaalde regio waar zij de koffie vandaan halen. Zij hebben elk hun eigen werkwijze, sommigen focussen meer op de algehele sociale omstandigheid, sommigen op de ontwikkeling van de kwaliteit van de koffie anderen zijn bezig met het voorkomen van erosie. Dus er is niet een standaard voor goede koffie in onze optiek. Als het kan zoeken we naar koffies met een volledig transparante achtergrond. Wij willen met koffie blijven werken en daarom willen we ook een duurzame bron. Deze bron moet zich ook kunnen ontwikkelen zodat we elk jaar een beter product kunnen leveren. Écht verantwoorde koffie is lastig te definiëren, de basis zoals voeding, scholing, goede arbeidsvoorwaarden, onderdak, water, goede wegen zijn vooral beperkt voor de slechtst verdienende groep mensen binnen de koffiewereld en dat zijn de plukkers. Wil je meer weten, neem gerust contact op.