Koffiebar @ Boekhandel Riemer

In onze koffiebar aan de Turfsingel kun je heerlijk tot rust komen met een goede kop Specialty Coffee en een lekker stuk gebak van Van Deeg Vandaag in een unieke omgeving. De bar staat midden in Boekhandel Riemer en je vindt door de hele winkel verspreid knusse plekjes om te zitten. Of je nu komt om samen bij te kletsen, te werken op je laptop, of lekker te verdwijnen in een boek – aan de Turfsingel is er voor iedereen een plekje.

Zeg je Koffiestation, dan zeg je Boekhandel Riemer, en andersom. Boekhandel Riemer is klant van het eerste uur, en kocht aanvankelijk onze gebrande koffiebonen in voor de eigen, bescheiden koffiebar achterin de winkel aan de Turfsingel/Nieuwe Ebbingestraat. Dit is ondertussen meer dan tien jaar geleden, en sindsdien is de samenwerking uitgegroeid tot een prachtig huwelijk. Koffie en boeken zijn een goede combo – dat weten we allemaal. Maar Koffiestation en Boekhandel Riemer? Dat bleek een match made in heaven.

Vanuit Koffiestation bestond al enige tijd de wens om een eigen koffiebar te openen, om zo het hele proces, van boon tot kop, zelf in handen te kunnen hebben. In 2020 vonden we in Boekhandel Riemer daarin de perfecte partner. De kleine koffiebar achterin de hoek volstond namelijk niet meer: de bar moest een prominentere plek in de winkel gaan innemen.

We sloegen de handen ineen en namen de spannende sprong om in coronatijd aan een nieuw avontuur te beginnen. Maar elk nadeel heeft z’n voordeel: door de winkelsluiting hadden we ruimte om de perfecte koffiebar te creëren – letterlijk, want de glanzend zwarte bar aan de Turfsingel hebben we eigenhandig gebouwd. Deze bar is een mooi symbool voor de kwaliteit en creativiteit waar we beiden zoveel belang aan hechten. Of het nou om koffie gaat of om boeken, kwaliteit staat voorop, en creativiteit is onmisbaar. Dat zie je in alles terug: van ons door Knetterijs geïllustreerde menu tot de gezellige zitjes tussen de boekenkasten.

In 2021 vonden we in Mmm Lekkernijen een derde partner met dezelfde kernwaarden. Gezamenlijk openden we een bakkerij in de kelder van de Turfsingel, waarvandaan we onze koffiebar voorzagen van de heerlijkste baksels; gebak met karakter, gemaakt van ingrediënten met een duidelijke oorsprong – net als onze koffie.

Nog een voordeel: als er beneden gebakken wordt ruikt de hele winkel naar kaneelbroodjes en chocoladebrownies.

Deze bakkerij groeide uit tot ons horecaconcept Van Deeg Vandaag, en ondertussen hebben we in Charlotte, Nadine en Niève drie bakkers die voor ons en anderen de sterren van de hemel bakken.

Op deze drie pijlers is onze koffiebar uitgegroeid tot een vaste waarde net buiten de binnenstad van Groningen. Of mensen nou puur voor onze (h)eerlijke koffie komen of juist onder het genot van een vers bakkie bij de houtkachel hun pas gekochte boek openslaan: iedereen is welkom bij Koffiestation.

Toch fantaseerden we al tijdens het bouwen van de bar over de volgende stap. We droomden over een koffiezaak op een A-locatie in het centrum waarin we het concept net omdraaien: een koffiebar met boeken in plaats van een boekhandel met koffie. In 2021 werd die droom werkelijkheid en begonnen we met Books & Coffee aan de Oude Kijk in ‘t Jatstraat aan ons volgende hoofdstuk.