Over ons

Het begin

Rond 2012 was er in Groningen nauwelijks versgebrande koffie te vinden, en de lokale barista wist destijds weinig van de koffie die hij schonk. Omdat wij (Emiel & Douwe) hadden ontdekt hoe waanzinnig verse koffie kon smaken en hoe bijzonder de koffieketen eigenlijk is vonden we dit erg jammer. Thuis zijn we gestart met het experimenteren van het branden van koffie in een popcornpan, en op Koninginnedag in 2012 lieten we onze de versgebrande, versgezette koffie op de vrijmarkt proeven. Dit was een overtuigend succes! De reacties waren zo positief dat we diezelfde week besloten om te starten met Koffiestation. Eigenlijk moesten we vanaf toen alles nog leren, maar gaandeweg door onze aanhoudende nieuwsgierigheid werd de inkoop van groene koffie en het brandproces geperfectioneerd. Inmiddels is het resultaat te proeven. Onze heerlijke verse koffie, met een duidelijke afkomst.

Het team

Iedereen bij Koffiestation is verslingerd aan koffie. Neem bijvoorbeeld Suzanne: ze is koffiebrander en SCA-gecertificeerd trainster, je kunt bij haar jouw barista-skills naar het volgende niveau tillen! Dirk is een bevlogen barista met veel horeca-ervaring, hij staat met heerlijke koffies en koffie-advies voor je klaar in onze koffiebar in Boekhandel Riemer. Joachim zorgt voor betrokken en persoonlijk contact met onze klanten, hij vliegt op zijn bakfiets de hele stad door om iedereen tijdig van verse koffie te voorzien. Douwe ontwikkelt de brand-profielen die onze koffies volledig tot hun recht laten komen, en speurt samen met Suzanne naar de meest bijzondere koffies uit alle windstreken. Linda is iedere week te vinden op de Vismarkt, waar ze met onze prachtige marktkraam iedereen helpt met het zoeken naar de perfecte koffie. Emiel is de creatieveling, de inspiratie voor onze projecten, en zorgt dat alles samenkomt tot een geheel.

Elke koffie een eigen verhaal

Het brandproces kan niks te voorschijn halen aan karakter wat niet al in de koffieboon zit. Dit is een lastige taak, maar is vrij marginaal als je het vergelijkt met het werk van de boer. Om Specialty Coffee te laten groeien heb je als boer veel kennis en een lange adem nodig. Omdat deze koffie op grote hoogte groeit en gecombineerd wordt met andere gewassen voor schaduw en tegen erosie hebben ze minder opbrengst, maar zijn meer uitgesproken van smaak. Vrijwel alle koffiebessen die op deze manier wordt geteeld worden met de hand geplukt, een ongelooflijke hoeveelheid werk. Alle factoren spelen mee. Maar alleen dan krijg je deze kwaliteit. Zo zijn er ontzettend veel aspecten waardoor een koffie smaakvol, maar ook duurzaam of sociaal verantwoord wordt. Per koffie is dit verschillend. Wij kiezen er voor om altijd de meest smaakvolle koffie in te kopen met en duidelijke afkomst, elk jaar verandert daarom ons gehele assortiment. Wil je meer weten over onze koffie, laat het ons weten.

Onder elke koffie in de webshop kun je het verhaal van de koffie lezen, waar komt de koffie vandaan, wat is het ras, op welke hoogte groeit het, hoe is het gewassen. Dit heeft allemaal invloed op de smaak.

Koffiestation op de Vismarkt

Elke dinsdag en vrijdag staan we op de Vismarkt met ons gehele assortiment, ook bestellingen die gedaan worden in de webshop kunnen op de Vismarkt afgehaald worden. Zit je met prangende koffievragen en wil je het liefst iemand van ons in het echt spreken, kom langs en wellicht kunnen we je verder helpen. We zijn bezig om ook op de zaterdag op de Vismarkt te kunnen staan, we verwachten medio 2021 dat te kunnen verwezenlijken.

vismarkt spijkstaal

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op als u bijvoorbeeld meer wilt weten over koffie van Koffiestation bij u in het bedrijf of onze filterkoffiebar voor uw diner of evenement. Langskomen kan ook; openingstijden zijn meestal van maandag t/m vrijdag van 9:00 – 17:00 uur.

Koffiestation is eind 2012 opgericht in de stad Groningen.