Over ons

Over ons

Bij Koffiestation draait alles om heerlijke, eerlijke koffie met een goed verhaal. We verkopen hoge kwaliteit Specialty Coffee van over de hele wereld die we branden in onze microbranderij in Groningen. Daarmee zijn we uniek in Noord-Nederland, waar nog maar weinig Specialty Coffee-branders te vinden zijn. Doordat we de koffie zelf branden en dit brandproces van begin tot eind nauwlettend in de gaten houden hebben we een hoge mate van controle over de kwaliteit van de koffie die we jou uiteindelijk voorschotelen.

Zin in goede, verse koffie? Je kunt onze Specialty Coffee hier op de website bestellen, of gezellig langskomen in een van onze eigen koffiebars om daar een bakkie te doen. Wil je meer weten over hoe we te werk gaan? Op onze website kun je alles lezen over ons proces en onze visie op koffie!

Hoe is Koffiestation ontstaan?

Het begon allemaal zoals zoveel dingen begonnen in 2012: met een YouTube-video. Emiel raakte gefascineerd door het branden van verse koffie en samen met Douwe besloot hij met behulp van een oude popcornpan zelf eens een poging te wagen. Na die eerste probeersels was het zaadje geplant en begonnen we verder te experimenteren met verschillende brandmethodes en smaken. We noteerden al onze bevindingen in een boekje en kregen al vrij snel controle over het branden.

Wij waren enthousiast over onze verse koffie, maar wilden graag weten of de rest van Groningen het met ons eens was. Twee dagen voor Koninginnedag besloten we om met een kraam op de vrijmarkt te gaan staan en daar onze verse koffie op te schenken. Vanaf het moment dat we beginnen met schenken is het een drukte van jewelste bij de kraam en de voorraad van zes kilo handgebrande koffie is aan het einde van de dag helemaal uitverkocht. De reacties waren zo positief dat we nog diezelfde week besloten te starten met Koffiestation.

Hoe ging het verder?

Op het moment dat we begonnen met Koffiestation moesten we eigenlijk alles nog leren. Er viel nog een hele wereld aan koffie te ontdekken, maar we sprongen vol enthousiasme in het diepe. We begonnen in een kleine ruimte aan het Martinikerkhof met drie balen koffiebonen (180 kilo) en deden er een jaar over om dit allemaal te verkopen, vooral door koffie te schenken op evenementen. Er kwam schot in de zaak toen we nieuwe horecazaken in de stad begonnen te benaderen en deze enthousiast bleken over ons nieuwe antwoord op koffie. In 2012 was er namelijk amper vers gebrande koffie te vinden in Groningen, dus onze koffie kwam op het juiste moment. Onze kramen op het Bevrijdingsfestival en Noorderzon zorgden ervoor dat Koffiestation nog zichtbaarder werd.

In 2014 verhuisden we naar onze huidige standplaats aan de Paradijsvogelstraat, waar we terecht kwamen in een creatieve werkplaats met andere kleine ondernemers. We kochten direct een “grote” brander met een capaciteit van twaalf kilo en de nieuwe microbranderij was een feit. Dit bleek de perfecte plek om Koffiestation verder te ontwikkelen vanuit de creatieve focus die we zo belangrijk vinden. We perfectioneerden ons brandproces en de inkoop van groene bonen en bleven constant verder kijken. In 2018 stonden we voor het eerst met een kraam op de markt, en ondertussen hebben we een vaste standplaats op de Vismarkt met onze omgebouwde Spijkstaal als kraam.

Koffiestation en Boekhandel Riemer

Onze volgende grote stap zetten we in 2020 met onze koffiebar aan de Turfsingel en daarmee het begin van onze nauwe samenwerking met Boekhandel Riemer. Zij wilden een hoogwaardige koffiebar met verse koffie en wij hadden de behoefte om de retailkant van onze koffie meer te benadrukken. Daarbij konden we de business expertise van de gebroeders Riemer goed gebruiken. Sinds het openen van de eerste koffiebar is onze samenwerking nog verder opgebloeid; in het najaar van 2021 openden we Koffiestation Books and Coffee aan de Oude Kijk in ‘t Jatstraat.

En daar houdt het niet op! In december 2022 wonnen we een prijsvraag van de gemeente Groningen voor de exploitatie van het voormalige benzinestation Dudok. Het monumentale gebouwtje wordt helemaal opgeknapt en daarna zullen wij ons horecaconcept ‘Vandeeg Vandaag’ daar gaan realiseren. We stromen al over van de plannen maar een ding weten we zeker: we gaan er een levendige, gezellige plek in de stad van maken waar iedereen welkom zal zijn voor een heerlijk bakje Specialty Coffee.

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op als je bijvoorbeeld meer wilt weten over koffie van Koffiestation bij jou in het bedrijf of onze filterkoffiebar voor uw diner of evenement. Langskomen op de branderij of in een van onze koffiebars kan natuurlijk ook. De openingstijden vind je onderaan deze pagina.

Koffiestation is eind 2012 opgericht in de stad Groningen.