Books and Coffee @ Oude Kijk

In onze koffiebar op de hoek van het Broerplein en de Oude Kijk in ‘t Jatstraat kun je elke dag tussen kasten vol Engelse boeken genieten van onze heerlijke Specialty Coffee en het lekkerste gebak van Van Deeg Vandaag. Het is een warme plek van ontmoeting in hartje Groningen waar (internationale) studenten en stadjers elkaar vinden en waar iedereen welkom is. Neem even een welverdiende pauze van je drukke dag en stap gezellig bij ons binnen!

Ontstaan

Het is 2021 en we zitten nog middenin de coronacrisis. Als Harmen Riemer op een dag door de binnenstad fietst en ziet dat er een prachtig pand vrijkomt op de hoek van de Oude Kijk in ‘t Jatstraat en Broerplein denkt hij: “Zou dat niet een fantastische plek zijn voor een koffiebar met Engelstalige boeken?” The rest, as they say, is history.

Het idee om een nieuwe horecazaak te beginnen in zo’n onzekere tijd als 2021 was op z’n minst opmerkelijk. Toch deden we het, want we realiseerden ons maar al te goed dat zo’n kans niet elke dag voorbijkomt. Harmen speelde zichzelf vrij uit de boekhandel en stortte zich volledig op het creatief ondernemen en samen creëerden we het plan voor Koffiestation Books and Coffee: een gezellige, internationale koffiebar met kasten vol Engelse klassiekers langs de muren, en natuurlijk het heerlijke gebak van Van Deeg Vandaag op de toonbank.

We zagen de inrichting van de zaak al helemaal voor ons en besloten daarom om zowel de ontwerpfase als de bouw volledig zelf te doen. Handig, maar ook gewoon ontzettend leuk! Maandenlang hebben we gepland, gebouwd, geklust en geverfd en we zijn apetrots op het resultaat. De houten vloeren, donkere kasten en zwarte bar doen denken aan de koffiebar aan de Turfsingel, en toch heeft Books and Coffee een geheel eigen sfeer. Een belangrijke factor daarin is ons prachtige plafond, ontworpen door illustrator-collectief Knetterijs, dat ook verantwoordelijk is voor de vrolijke labels op onze koffie.

Ons harde werken werd meer dan beloond: vanaf het moment dat we openden in het najaar van 2021 zat de zaak elke dag vol. Hoewel we ons daarin gelukkig mogen prijzen met de geweldige locatie, zijn we er ook van overtuigd dat onze heerlijke verse koffie en de gezellige sfeer net zo belangrijk zijn. Toen we kort na de opening onze deuren moesten sluiten door de toenmalige lockdown gingen we niet bij de pakken neer zitten: we vertrouwden erop dat de Groningse koffieliefhebber ons ook na de horecasluiting weer zou weten te vinden, en dat was gelukkig het geval.

Books and Coffee was een passieproject en een weloverwogen stap in een nieuwe richting, maar het was ook een gok. We wisten niet hoe ons plan uit zou pakken, maar we ging af op ons instinct en op de magische combinatie van koffie en boeken. Het bleek een gouden zet!