Eerlijk en transparant

Koffiestation is niet Fairtrade maar wel eerlijk

Zelfs als je niets over koffie weet zul je vast gehoord hebben van Fairtrade, een keurmerk dat eerlijke handel bevordert om zo te zorgen dat lokale boeren goed betaald krijgen. Onze koffie heeft geen Fairtrade keurmerk, maar dat betekent niet dat onze boeren geen goede prijs krijgen. Sterker nog, de boeren waarbij wij onze Specialty Coffee inkopen krijgen een betere prijs dan ze met een Fairtrade keurmerk gekregen zouden hebben. We leggen je graag uit hoe dat zit.

De prijs van koffie wordt vastgesteld op de beurs en is dus onderhevig aan schommelingen. Dit betekent ook dat als de koffieprijs in Kenia omhoog gaat, dit invloed heeft op de prijs van koffie in Brazilië, terwijl deze niets met elkaar te maken hebben. De prijzen kunnen door deze schommelingen bovendien zo ver zakken dat een boer financieel flink in de problemen kan raken en daarom is Fairtrade in het leven geroepen. Fairtrade zorgt ervoor dat boeren die aangesloten zijn bij Fairtrade coöperaties een eerlijke prijs krijgen door de marktprijs waar nodig aan te vullen tot de Fairtrade minimumprijs.

Dat is hoe het op de ‘gewone’ koffiemarkt gaat, maar voor Specialty Coffee werkt het net even anders. De prijzen van Specialty Coffee zijn namelijk niet afhankelijk van de beurs maar van de kwaliteit van de koffie. Door deze onafhankelijkheid worden Specialty Coffee-boeren vele malen beter beloond dan Fairtrade-boeren, want betere kwaliteit betekent een betere prijs.

Indonesia Gunung Tujuh

Koffiestation is niet organic

De koffie van Koffiestation is officieel niet biologisch. Om te mogen zeggen dat je biologische koffie maakt heb je namelijk een Skal-certificering nodig en om die te krijgen moet je aan een flinke lijst strenge voorwaarden voldoen. Zo mag de koffie enkel in contact komen met oppervlakken die puur en alleen voor biologische koffie gebruikt worden, en dat is voor ons als microbranderij niet haalbaar. Ook voor veel van de boeren is het onmogelijk om hun koffieplanten volledig biologisch te verbouwen. Het liefst zouden ze geen pesticiden gebruiken, maar het is vaak te duur en te risicovol om het niet doen.

Toch hebben we een aantal koffiesoorten in ons assortiment die wel op biologische wijze verbouwd zijn, al mogen we het niet officieel zo noemen. Onze Ethiopische koffie, bijvoorbeeld, komt in feite uit een reeks grote moestuinen waar geen pesticiden gebruikt worden. Nog afgezien van het feit dat pesticiden te duur zijn voor deze boeren, is de koffieplant in kwestie zo weerbaar dat het niet nodig is om te sprayen. Je kunt je afvragen waarom deze boeren geen certificering hebben, maar het antwoord is eigenlijk heel simpel: om aan de eisen te voldoen moeten de boeren van deze kleine boerderijen zoveel aanpassingen en kosten maken dat het onbetaalbaar wordt. 

In de toekomst zouden we graag een biologische lijn koffiebonen willen verkopen, maar naast bovengenoemde obstakels is het aanbod aan biologische Specialty Coffee-bonen momenteel zeer klein. Gelukkig is de koffiewereld altijd in beweging en wordt er hard gewerkt aan duurzame oplossingen, dus wie weet wat de toekomst ons brengt!