Hoe selecteren we onze koffiebonen?
Bij Koffiestation hanteren we een streng keuringsproces voor onze koffiebonen. Voordat we besluiten of we een bepaalde koffiesoort aan ons assortiment willen toevoegen, ondergaan de bonen een hele serie aan tests en proeven. Op deze pagina nemen we je stap voor stap mee in dit proces.
Het begint allemaal bij de importeur, die ons een sample Specialty Coffee-bonen stuurt van een verse oogst uit bijvoorbeeld Indonesië of Ethiopië. Als het sample bij ons binnenkomt bestuderen we eerst de kwaliteit van de groene, ongebrande koffieboon. Zo checken we of er veel halve boontjes of bruine stukjes tussen zitten.
Vervolgens branden we de groene boon met een oppervlakkig brandprofiel. Dit betekent dat we zo licht mogelijk branden zodat je niets proeft van de branding en we dus zo dicht mogelijk bij de smaak van de boon blijven. Na deze branding kijken we opnieuw hoe de bonen eruitzien en of er veel ‘quakers’ tussen zitten. Dit zijn bonen uit koffiebessen die onrijp zijn geplukt en daardoor geel blijven bij de branding. Als er veel gele boontjes tussen de gebrande koffiebonen zitten zegt dat iets over de kwaliteit van de oogst. Bovendien leveren quakers ook meer werk op, want die moeten we er na het branden allemaal tussenuit halen.
Na deze branding laten we de bonen een dag rusten voordat we beginnen aan de ‘cupping’. Dit is in feite een koffieproeverij waarbij gelet wordt op allerlei verschillende facetten van de koffie. We beginnen met het malen van de gebrande koffiebonen. Tijdens het malen komen er al veel aroma’s vrij, die ons een hoop vertellen over de smaak van de koffie. Op dit moment beginnen we direct met het noteren van alles dat we waarnemen. Dat proces begint dus al bij de geur; daarna komt de smaak pas om de hoek kijken. Op dit punt kunnen we ook beoordelen of de koffie wel echt vers is en of er fouten in de bonen zitten.
Nadat we op deze manier de maling hebben beoordeeld komt de volgende stap, waarbij we heet water over de gemalen bonen gieten. De koffie welt vervolgens op (ook wel ‘bloomen’ genoemd) en op dit moment noteren we opnieuw wat we ruiken. Door de toevoeging van het water ontstaat er een korst op de koffie, die we na vier minuten breken met de achterkant van een lepel. Ook nu komen er nieuwe geuren vrij en (je raadt het al) ook die noteren we nauwkeurig.