Beschrijving
Guatemala Catarina Ramirez
Land: Guatemala
Regio: Huehuetenango
Stad: Concepción Huista
Plantage: Yinta Witz
Eigenaresse: Caterina Ramirez
Hoogte: 1560-1620 meter
Omvang plantage: 1 hectare
Variëteit: Catuai, Bourbon, Caturra, Pache & Peaberry
Proces: Gewassen
Schaduwplanten: Chalun, Gravilea
importeur: Primavera
Smaakomschrijving:
De koffie heeft een fruitig zoet aroma met een hint van citrus floraal en fijne specerijen, in de smaak is de koffie zacht en gebalanceerd, zoet als honing en fruitsmaken die doen denken aan appel, perzik en , een kleine hint van chocolade en karamel en kaneel met name geschikt voor alle filterzetmethoden en French Press
Achtergrond:
Catarina’s Verhaal
Catarina, een pionier en de eerste generatie in haar familie die zich wijdt aan koffieteelt, woont met haar kinderen in het pittoreske stadje Concepcion Huista. Ze betrekt zich met hart en ziel bij elk aspect van haar boerderij en de koffieproductie, de essentiële bron van inkomsten voor het gezin. Samen met haar man, die als seizoensarbeider werkt, plantten ze in 2013 de eerste zaadjes van hun koffie-avontuur. Twee jaar later gingen de eerste koffiezaailingen de grond in. De zorg die ze besteedt aan haar koffieplanten is te vergelijken met de liefde waarmee ze haar bloemen verzorgt die haar huis omringen. Ze geeft buitengewone zorg en aandacht aan haar planten, zodat deze kunnen floreren.
Coöperatie El Sendero
Catarina is een gewaardeerd lid van de coöperatie El Sendero, die ondersteuning en informatie biedt aan koffieproducenten in en rond Concepcion Huista. Sinds de oprichting in 2016 bouwde de coöperatie een ledenbestand van 196 koffieproducenten op, bestaande uit 62 vrouwen en 134 mannen. De coöperatie streeft naar gendergelijkheid en richt zich in het bijzonder op jonge producenten.
De Boerderij
Haar boerderij, genaamd Yinta Witz, wat “voor de berg” betekent in de lokale Popti Mayan taal, dankt zijn naam aan de ligging nabij een berg. “Op mijn boerderij verricht ik alle taken die nodig zijn om de planten gezond te houden. Tijdens het oogstseizoen pluk ik herhaaldelijk om alleen de rijpe kersen te oogsten en zo de kwaliteit te waarborgen. Ook verkoop ik het fruit van de pacayaboom als aanvulling op mijn inkomen.”
Arcoiris Processing
Na het plukken van de koffiebessen worden deze gemiddeld vijf uur ontveld. Vervolgens laat Catarina de ontvelde koffie 32 uur fermenteren middels een droge methode. Ze koos deze methode en de relatief lange fermentatietijd vanwege de koelere omgevingstemperaturen rondom haar natte molen. Na voltooiing van de fermentatie wast ze de koffie zorgvuldig om het slijm van de perkamenthuid te verwijderen. Daarna wordt de koffie naar het terras gebracht, waar het gedurende zes dagen elke dag zeven uur in direct zonlicht ligt. Om een grondige en gelijkmatige droging te garanderen, verplaatst ze de koffie elk uur. Eenmaal droog wordt de koffie zorgvuldig verpakt in schone zakken, klaar voor transport naar het magazijn in het nabijgelegen San Antonio Huista.