NIET GEBRUIKEN EN NIET WEGGOOIEN

Brazil – Bota Fora

8,3028,50

Terug in ons assortiment! De Bota Fora is met zijn smaak en aroma van geroosterde amandelen een Braziliaanse koffie zoals jullie van ons gewend zijn. Een volle Romige koffie met tonen van karamel en chocolade. Met name aan te bevelen voor espresso, cappuccino, volautomaat en mokapot.

SKU 202303 Categorie:

Beschrijving

Brazil – Bota Fora – Carmo de Minas

Boerderij: Bota Fora
Eigenaar: Maria de Fátima Silva Marques da Fonseca
Regio: Minas Gerais,
Meso regio: Sul/Sudoeste de Minas
Microregio: São Lourenço
Gemeente: Carmo de Minas
Hoogte: 1100 – 1300 masl
Variëteit: Yellow Bourbon
Verwerkingsmethode: Pulped Natural

Bota Fora
De kennis van het land en de verwerking van koffie gaat vier generaties terug op Fazenda Bota Fora in de regio Mantiquieria de Minas in Brazilië. Iedereen, van de eigenaar tot de vaste werknemers, heeft tientallen jaren geschiedenis en ervaring met het land waar ze werken. Deze expertise is terug te zien in de kwaliteit van de koffie die u proeft.

Fazenda Bota Fora is al meer dan 100 jaar in dezelfde familie gebleven. Sinds Francisco Teóphilo Reis Neto in 1900 het land en de fazenda kocht, is het eigendom doorgegeven aan vier generaties van de familie. De huidige eigenaar en manager, Maria de Fátima Silva Marques da Fonseca, is de nieuwste in de familie die voor het land zorgt.
De boerderij kan vertrouwen op vele jaren expertise in kwaliteitsproductie. Bota Fora heeft vijf vaste werknemers die de afgelopen twintig jaar op het terrein hebben gewerkt. Voor technische ondersteuning kunnen ze rekenen op de COCARIVE-coöperatie en Emater MG (een overheidsorganisatie die hulp biedt aan boeren in Minas Gerais). Deze deskundige teams van agronomen adviseren over de beste planttechnieken, teeltsystemen, droog- en conserveringsmethoden, de nieuwste koffieverwerkingsmachines en meer.

De oogst en daarna
Er zijn steeds meer boerderijen in Brazilië die zich meer richten op de cup-kwaliteit van de koffie dan op de hoeveelheid. Deze boerderijen benaderen het verbouwen, oogsten en verwerken met grote aandacht voor detail. De hoogte en vulkanische bodem in Brazilië zijn ideale omstandigheden voor het verbouwen van uitgebalanceerde, volle koffies. Brede, vlakke boerderijen maken mechanisatie gemakkelijker en zorgen voor lagere productiekosten, waardoor Brazilië een van de weinige landen is met consequent comfortabele marges in het licht van lage wereldprijzen. Het relatief vlakke landschap in veel van de Braziliaanse koffieregio’s in combinatie met hoge minimumlonen heeft ertoe geleid dat de meeste boerderijen hebben gekozen voor mechanisch oogsten in plaats van selectief handmatig plukken. In het verleden betekende dit strip-plukken de norm was; tegenwoordig worden de mechanische oogstmachines echter steeds gevoeliger, wat betekent dat boerderijen bij elke doorgang alleen volledig rijpe bessen kunnen oogsten, wat goed nieuws is voor producenten die zich richten op specialty coffee. In veel gevallen en op minder vlakke delen van boerderijen kan een gemengde vorm van ‘handmatig gemechaniseerd’ oogsten worden gebruikt, waarbij rijpe koffie wordt geplukt met behulp van een derricadeira – een soort gemechaniseerde hark die trillingen gebruikt om rijpe bessen te oogsten. Er wordt een zeildoek gespannen tussen de koffiebomen om de bessen op te vangen wanneer deze vallen. Na het plukken gaat de bes door kleursorteermachines om de rijpe bessen te scheiden van de onrijpe exemplaren. De bessen worden in partijen van verschillende kwaliteiten in de pulper geladen. Nadat de besten van hun mucilage zijn ontdaan, wordt het perkament en de resterende mucilage op een cementen droogterras gelegd. Ze worden regelmatig geharkt om gelijkmatig te drogen. Ten slotte worden de gedroogde perkamenten naar houten bakken in de opslagruimte verplaatst. Hier ondergaan de bonen een noodzakelijke rustperiode om de luchtvochtigheid te stabiliseren. Een maand later wordt de koffie naar de magazijnen van COCARIVE in Carmo de Minas gestuurd.

Over COCARIVE
COCARIVE biedt ondersteuning aan haar leden in alle delen van de productieketen. Hun team van agronomen en technische experts helpt bij teelttechnieken, machines, opslag en uiteindelijk het vermarkten van de bonen. Zodra het perkament droog is, sturen coöperatieleden hun koffie naar de magazijnen van COCARIVE. De coöperatie zorgt voor sortering, vermarkten en export. Ze hebben in Carmo de Minas hun eigen kwaliteitslaboratorium en opslag- en maalfaciliteiten. Bij de droogmolen, waar ze de koffie voor export klaarmaken, heeft COCARIVE zijn eigen laboratorium voor kwaliteitscontrole.  Hun team van getrainde cuppers en Q-graders maken de eerste selectie op basis van de cup-kwaliteit. Ze zullen controleren welke partijen geschikt zijn en een hoog genoeg kwaliteitsniveau hebben voor specialty-microlots.  Het kwaliteitscontrole-team controleert de kwaliteit van elke partij op verschillende momenten tijdens het droogmaalproces, waarbij zowel de fysieke groene als de cup-karakteristieken worden geanalyseerd. Alle bij COCARIVE aangesloten boerderijen beschikken over het certificaat Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Bovendien zijn ze allemaal gecertificeerd door de Brazilian Specialty Coffee Association (BSCA). Dit certificaat is een garantie van BSCA dat elk aspect van arbeid op de boerderij legaal is en dat er milieuvriendelijke praktijken worden toegepast tijdens alle stappen van het koffieproductieproces.

Extra informatie

Gewicht250 g