NIET GEBRUIKEN EN NIET WEGGOOIEN

Papua New Guinea – Baroida Estate – honey

12,5044,50

Deze koffie lijkt door de locatie en complexiteit wat op de Indonesiche koffie. Alleen deze is fruitiger en zoeter en heeft een lagere aciditeit. De aroma is uitgesproken, zoet gefermenteerd, kruidig met hints van karamel fudge. In de smaak komen tonen naar voren van steenvruchten en melkchocolade met een honingachtige. suikerige zoetheid.
De koffie is licht gebrand en daardoor met name aan te bevelen als filterkoffie of voor de French Press

 

SKU 202402-01 Categorie:

Beschrijving

Boerderij/Coöperatie/Station: Baroida Estate
Variëteiten: Arusha, Bourbon, Mundo Novo, Typica
Verwerkingsmethode: Honey
Hoogte: 1.700 tot 1.850 meter boven zeeniveau
Eigenaar: Familie Colbran
Subregio/Stad: Baroida, Aiyura, Kianantu
Regio: Eastern Highlands
Grootte van de boerderij: 220 hectare
Oogstmaanden: Mei – September (hoofdoogst) | Januari – Februari (tussenoogst)
Smaak/aroma omschrijving: De aroma is gefermenteerd zoet, kruidig met tonen van Karamel Fudge in de smaak: Steenvrucht, Honing, Melkchocolade

 

Baroida Estate Honey:

Baroida Estate bevindt zich in het Kainantu District in de provincie Eastern Highlands. Dit landgoed is in de jaren 60 opgericht door Ben Colbran, toen de overheid landbouwers uitnodigde om de hooglanden te ontginnen. Ben was één van de pioniers in het verbouwen van koffie in deze valleien na de aankoop van land van een lokale inwoner genaamd Taro. Vandaag de dag wordt de plantage geleid door Ben’s zoon, Nichol.
De naam ‘Baroida’ is afgeleid van de geest ‘Baroida’, waarvan de lokale bevolking gelooft dat deze in een grote riviersteen woont die zich in één van de hoofdrivieren op het landgoed bevindt. Deze steen is, ondanks de zwaarste overstromingen, altijd op zijn plek blijven liggen terwijl andere stenen werden weggespoeld.
De Baroida plantage ligt op het hoogtepunt van de Lamari rivier vallei en Mount Jabarra reeks, met een ligging van ongeveer 1.700 tot 1.850 meter boven zeeniveau, omgeven door duizenden hectaren aan ontgonnen land en geflankeerd door bergen vol met kleine koffieboeren die bijna een miljoen
koffiebomen verbouwen.

Teelt:

De Colbrans stonden voor grote uitdagingen bij de aanvang, voornamelijk het probleem van bodemwaterverzadiging. De in Papoea-Nieuw-Guinea gebruikte methode voor het planten van koffiezaailingen, geleend van Kenia, bleek ongeschikt voor de natte hooglanden van PNG met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 2286 mm (vergeleken met Kenia’s <1524 mm). Dit werd opgelost door drainagegreppels te graven tussen de rijen koffie. Ben ontwikkelde al snel een vaardigheid in het ‘lezen’ van de koffie om de behoeften te bepalen, zoals specifieke meststoffen of ziektepreventie. Deze kennis en oplossingen zijn overgedragen aan Nichol, die deze praktijken tot op de dag van vandaag voortzet. Door de groei van Colbran Coffeelands zijn er enkele aanpassingen gemaakt, zoals het planten van meer schaduwbomen om meststofgebruik te reduceren en onkruid te beheersen. Ondanks dat meer schaduw lagere opbrengsten betekent, heeft Colbran Coffeelands renovatie- en aanplantprogramma’s geïntroduceerd om toekomstige vraag aan te kunnen. Nichol stelt dat de hoge kwaliteit van de koffie mede te danken is aan de traditionele methoden die sinds eind jaren 60 worden toegepast.

Oogst & Na-oogst:

Zorgvuldige scheiding en kwaliteitscontrole zijn essentieel voor het behouden van de hoge kwaliteit koffie van het landgoed. Na het sorteren wordt de koffiebes ontpulpt en worden de bonen met het resterende slijm op zeildoeken in de zon gedroogd, waarbij ze regelmatig worden gekeerd voor een gelijkmatige droging. Dankzij de samenwerking met Baroida Estate en de Colbrans, kan de beste kwaliteit koffie gesourced worden, die alvorens export specifiek voor de markt wordt gescheiden, gepeld en gegradeerd.

Over Colbran Coffeelands:

Ben Colbran was een voorloper in de koffieteelt in de Eastern Highlands, met name in het Kianantu District. In 1963 verhuisde hij met zijn gezin van Nieuw-Zeeland naar PNG en begon met de verbouw van groenten en fruit, wat de basis legde voor de financiering van een zagerij en uiteindelijk de droom van een koffieboerderij. Onder leiding van Ben en later zijn zoon Nichol, is Colbran Coffeelands uitgegroeid tot een van de meest prominente koffieplantages in PNG. Na de verkoop van de boerderij in 1979 en een tijdelijke verhuizing naar Australië, kocht Nichol de boerderij in 1997 terug en is sindsdien eigenaar en directeur. Het landgoed omvat vandaag de dag ongeveer 220 hectare aan volwassen koffiebomen en werkt samen met lokale boeren voor verwerkings- en marketingondersteuning.

Koffie in Papoea-Nieuw-Guinea:

Papoea-Nieuw-Guinea is relatief nieuw in de specialty coffee scene. De combinatie van afgelegen locaties van kleine boeren en de historisch slechte infrastructuur maakte de overgang naar specialty koffie uitdagend. Desondanks streeft het land naar innovatieve oplossingen om de kwaliteit van koffie te verbeteren en de leefomstandigheden van de kleine koffieboeren te verhogen.

Extra informatie

Gewicht N/B