NIET GEBRUIKEN EN NIET WEGGOOIEN

Peru – Tres Vecinos

13,2046,50

Deze koffie heeft een licht floraal & kruidig aroma en geuren die doen denken aan amandelspijs. de aroma van amandelspijs komt, samen met tonen van melkchocolade, gebrande suiker/melasse terug in de smaak. De koffie is vol en heeft een vriendelijke aciditeit wat het geschikt maakt voor de meeste zetmethoden.

SKU 202302 Categorie:

Beschrijving

Peru – Tres Vecinos – Valle Paurán

 

Land: Peru
Departement: Junin
Provincie: Huancayo
District: Santo Domingo de Acobamba
Community: Valle Paurán
Aantal producenten: 3 (buren: Olivio Yaranga, Marcos Orellana en Luz Lopez)
Gemiddeld formaat plantage: 1,5 hectare
Variëteit: Typica, Bourbon
Hoogte: 2100-2200 masl
Algemene oogstperiode: Juni – Oktober
Proces: Selectieve oogst, directe ontpulping. Afhankelijk van het weer, maar gemiddeld 36-40 uren fermentatie. Drogen: 15-20 dagen
Importeur: Cultivar (5 jaar samenwerking)

Valle Paurán

Smaakomschrijving

Deze koffie heeft een opvallend aroma. naast een licht floraal en ietwat kruidige geur, heeft deze koffie een zoet aroma die doet denken aan gebrande amandelen en boter, waardoor de link met gevulde koek al snel is gemaakt. Deze aroma vind je terug in de gemalen koffie, bij het koffiezetten en met name wanneer je deze koffie nuttigt als espresso.

Als filterkoffie
Als filterkoffie is deze koffie heel gebalanceerd en vol van smaak. Een ideale koffie als je zoekt naar een gebalanceerde koffie met een aangename aciditeit die niet te fruitig is of hoog in de zuren.

Als espresso
Als espresso valt het aroma direct op. De zoete geuren van gebrande amandel komen je tegemoet. In de smaak is de koffie heel zoet en krijgt het t.o.v. een filterkoffie een wat fruitiger smaak.

Achtergrond

Echt, groeit er koffie in Huancayo? Dit zou de eerste vraag zijn die iemand uit Peru je stelt als je zegt dat je koffie koopt in een afgelegen gebied in de provincie Huancayo.
En inderdaad, onderweg naar de boerderijen in Valle Pauran passeer je de typische Andeslandschappen; koude, winderige bergtoppen met nauwelijks begroeiing. Je ziet mensen met wollen mantels en sokken, met hun hoed op en lopend met hun kudde schapen en geiten. Je ziet zelfs een bergtop met sneeuw in de bergketen voor je. Moeilijk voor te stellen dat je binnenkort koffiebomen om je heen ziet. De desolate vlaktes veranderen langzaam in groene en weelderige heuvels waar koffie groeit, nog steeds op een duizelingwekkende hoogte van 2200-2400 meter boven zeeniveau.

Deze micropartij wordt geproduceerd door drie buren: Olivio Yaranga, Marcos Orellana en Luz Lopez.
Net als veel andere telers in deze regio hebben ze kleine koffiepercelen in productie. Tot 2009/2010 was er niet veel koffieproductie in de regio. Maar door uitbraken van plagen in maïs en bonen begon men wat meer koffiebomen te planten als alternatieve inkomstenbron. Voorheen was de koffieproductie niet van grote betekenis voor de families rond Valle Paurán. Tegenwoordig is er ongeveer 45 hectare beplant. De koffieoogst begint al in de maand mei en kan doorgaan tot oktober. Deze lange oogstperiode kan mogelijk worden verklaard door de dramatische temperatuurschommelingen, de regens, de relatieve vochtigheid en zonnestraling.

Valle Pauran-gemeenschap
De drie buren zijn samen met 18 andere leden lid van de vereniging AAVAPA (Asociacion de Agricultores del Valle Pauran). Vier jaar geleden begonnen ze zich te richten op het verbeteren van de kwaliteit van hun koffie. Ze zijn ver weg van een grotere stad in de provincie en worstelen met de hoge transportprijzen om hun koffie naar de dichtstbijzijnde markt te brengen. Hun koffie verkopen tegen commerciële marktprijzen heeft daarom weinig zin. Maar met hun boerderijen in zo’n unieke microregio en koffiesoorten met een heel ander smaakprofiel dan andere koffiesoorten uit de centrale koffieregio van Peru, zouden ze gek zijn als ze niet zouden proberen de specialty koffiemarkt te bereiken. En zo deden enkele mensen uit de groep twee keer mee aan de Cup of Excellence-competitie en haalden daarmee de landelijke selectie.

Extra informatie

Gewicht 250 g