Beschrijving
Indonesia – Sumatra – Kerinci – Gunung Tujuh
Land: Indonesië
Regio: Kerinci, Sumatra
COOP: Koerintji Barokah Bersama Cooperative
Variëteit: Sigarar Utang en Andung Sari
Proces: Washed
Importeur: Sucafina
Smaakomschrijving
De Indonesische koffie uit Kerinci hebben we opnieuw in ons assortiment. Ditmaal is het een gewassen variant van dezelfde coöperatie, waarvan we de naam nu op het label hebben vermeld. Deze oogst is opnieuw weer opnieuw van uitzonderlijk goede kwaliteit.
Als eerst valt de uitgesproken aroma op. Deze is floraal/geparfumeerd, maar de aroma doet ook denken aan donkere specerijen, zoals vanille, bruine suiker (melasse) en heeft warme notige tonen gelijkend op gebrande/geroosterde amandel en zoete donkere chocolade. Het zoetige aroma heeft ook iets van een zoete citrusvrucht waar zoiets als mandarijn (zest?) het meest in de buurt komt.
De aroma’s hebben veel invloed op de smaak van de koffie. de koffie is ook kruidig en vol, maar heeft ook de honingzoete fruitigheid geeft een sappig mondgevoel. De smaak van donkere zoete chocolade is rijkelijk aanwezig.
De koffie is niet te licht gebrand waardoor de rijke aroma goed tot zijn recht komt. Hierdoor heeft de koffie ook een minder hoge aciditeit en is deze heel vol van smaak, wat de koffie heel geschikt maakt voor vele zetmethoden, zoals bijvoorbeeld espresso of volautomaat.
Achtergrond
De Koerintji Barokah Bersama Cooperative
De 250 leden van de Koerintji Barokah Bersama Coöperatie wonen en werken op een plateau aan de voet van Mount Kerinci op het eiland Sumatra. Mount Kerinci is een van de vele vulkanen in de “pacifische ring van vuur” Ditis een 40,000 kilometerslange hoefijzervormige serie van 452 vulkanen, met continue uitbarstingen en plaatbewegingen. De omgeving van Mount Kerinci is weelderig groen dankzij de enorm vruchtbare vulkanische grond. De Coöperatie wordt gemanaged door Triyono. Hij helpt de leden hun eigen koffie te verwerken en te roosteren. Ze hebben een volledig uitgeruste branderij, inclusief een cuppinglab, opgezet naast de centrale molen. Indrukwekkend gezien de coöperatie pas medio 2017 is opgericht!
Sumatra
Bijna alle boerderijen op Sumatra zijn klein. Gemiddeld hebben ze 0,5 tot 2,5 hectare grond tot hun beschikking. Koffie is de voornaamste inkomstenbron, maar op de meeste boerderijen groeien ook verschillende soorten fruit, groenten en mais die de families voor een groot deel van eten kunnen voorzien. Naast het verbouwen van koffie werken de kleinere boeren ook als ingehuurde krachten op de nabijgelegen theeplantages. De grotere theeplantages vind je ook nabij koffieboeren. Als de koffie-oogst voorbij is, gaan de boeren naar de theeplantages om daar theebladeren te plukken. Steeds meer initiatieven worden gestart door koffieboeren op Sumatra om zichzelf te verenigen in coöperaties. Een mooie ontwikkeling die kan bijdragen aan een betere koffieprijs. Coöperaties kunnen namelijk faciliteiten delen, trainingen organiseren en betere prijzen onderhandelen.
De oogst
Tijdens het oogstseizoen wordt de koffie met de hand geplukt, meestal door de directe familie van de boeren zelf. Na de pluk wordt de koffie naar een UPH verzamelcentrum gebracht. Tryono overziet de activiteiten op en rond de negen UPH stations die de coöperatie bezit. Elke UPH staat op een andere locatie en ontvangt de koffie van een andere groep boeren. Hier worden de koffiebessen verzameld en verwerkt voordat het naar de centrale molen gaat. In feite dienen de UPH’s als kleine wasstations. Met deze volledig gewassen partij wordt de koffie ontpulpt en vervolgens een nacht in emmers gegist. met het ontpulpen worden de pitten (koffiebonen) uit de bes verwijderd. De pitten worden de volgende dag gewassen en geagiteerd om het resterende beetje vruchtvlees te verwijderen. De koffie wordt eerst op terrassen gedroogd voor de eerste droogfase. Daarna wordt het overgebracht naar verhoogde bedden. De bedden zijn in koepels geplaatst om de koffie te beschermen tegen regen of fel zonlicht. Na droging wordt de koffie ontdaan van het parchment. Dit is een harde hoornlaag om de koffiepit. De koffie wordt vervolgens met de hand gesorteerd. Vanaf 2019 krijgen de boeren 9,500 Rupiahs (0,53 euro)per kilo koffiebessen. Het resultaat is dat boeren een vaste koper hebben voor de koffie en de winst van de coöperatie wordt geïnvesteerd in infrastructuur ofwel verdeeld onder de boeren. De boeren krijgen ook technische ondersteuning en zaailingen van schaduwgewassen voor op en rond de plantages. Een boer betaald eenmalig een bedrag van rond de 400 dollar voor een lidmaatschap. Een speciaal aangestelde landbouwtechnicus zorgt ervoor dat de juiste standaarden worden gehanteerd op de boerderijen en op de verschillende verwerkingsstations. Zo wordt de gehele procedure gecontroleerd en gestroomlijnd.