Peters instructie voor opstart espressomachine na Corona stilstand

Peters instructie voor opstart espressomachine na Corona stilstand

(auteur: Emiel Driesten)

Voor espressomachines geldt: “Stilstand is achteruitgang “. Dus als de vraag voor kopjes koffie straks weer stijgt voorkom dan dat je koffie van bruin vies ruikend en stilstaand water maakt en dat je onnodige mankementen veroorzaakt door te snel van start te gaan. 

Hierbij een instructie van Peter om op een goede manier je espressomachine weer in werking te zetten en onnodige mankementen voorkomt! 

Heb je een DVA waterontharder (zo’n chromen tank)? Dan is het meest ideale om je waterontharder te regenereren. De instructies hiervoor staan op de site van Kafko.

Heb je geen DVA ontharder of laat je het regenereren liever over aan de professionals? Dan kun je in elk geval zorgen dat je hele machine op een rustige manier op gang komt. En dat zowel je waterontharder als het water in de tank van je espressomachine ververst is met fris en schoon water. Tip: Heb je de DVA waterontharder wel geregenereerd, dan is het ook slim om je machine op deze wijze op te starten.

Lees eerst de instructies door en kies een moment uit waar je de tijd hebt om het geheel goed te doorlopen. Je hebt alleen een emmer of een maatbeker nodig om te meten hoeveel water er totaal is doorgespoeld.

Twee regelsniet de stoompijp openen en niet de theewatertap gebruiken

Stap 1. Zet de kraan van de wateraansluiting voor de machine open.

Stap 2. Zet de machine aan en laat deze warm worden

Stap 3. Spoel dmv de koffieknoppen (wissel ze af) alle groepen door.

Doe dit door <2,5 liter spoelen> en <1 uur wachten…> Herhaal dit 4 keer.(bijv. voor een 2-groeps machine geldt dus 10 liter water spoelen door elke groep)

Stap 4. Check je theewater op helderheid en geur. Reukt of smaakt het water dubieus, herhaal de volgende stap 4 keer.
Vul elke 15 minuten 8 grote glazen theewater uit de theewatertap.

Stap 5 (laatste stap).
Doe vers gebrande koffie in de molen(s) en zet eerst een aantal koffies voor jezelf en je personeel (je mag de stoompijp weer gebruiken). Als je gelukkig wordt van de smaak en de geur van zowel de koffie als de thee, dan kun je nu naar hartenlust gaan schenken voor je klanten!

Blijft de drukmeter hangen op 3 bar ipv 9 bar, lekt je machine ergens of vertrouw je het totaal niet? Neem contact op met Peter van der Weerd van Kafko. info@kafko.nl of 0681220474 (alleen bellen!)

Lijkt alles goed te werken maar het is onmogelijk om lekkere koffie te zetten? Neem dan contact met Koffiestation op.