Hoe (lang) kan ik koffie bewaren?

Koffie is vers het lekkerst

Hoe (lang) kan ik koffie bewaren?

Tips voor de meest verse koffie

(auteur Douwe Stelpstra)

Hoe (lang) kan ik koffie bewaren?
Op onze website kun je lezen dat de koffie het lekkerste is binnen 3 – 4 weken na branddatum. Koffie is in principe heel lang houdbaar, maar hoe lang de koffie vers (en dus het lekkerst) blijft is echter afhankelijk van een aantal factoren. Zo blijft de koffie in sommige gevallen veel langer goed en is bij een fijne espressomaling, welke een half uur aan lucht is bloot gesteld, het mooiste er inmiddels van af.

In de volgende alinea’s geef ik uitleg en tips over de houdbaarheid (lees versheid) van koffie.

Ongemalen koffie is langer houdbaar dan gemalen koffie. Hoe fijner gemalen hoe sneller de koffie zijn smaak verliest. Voor de versheid raden we dan ook aan om zelf de koffie te malen en voor een goede kwaliteit espresso is dat zelfs essentieel. Wil je toch gemalen koffie ontvangen? Houdt er dan rekening mee dat de koffie minder lang vers blijft en bestel daarom regelmatiger kleine hoeveelheden.

Koffie blijft het langst vers wanneer deze licht en luchtdicht verpakt is. Onze verpakkingen zorgen dat er geen lucht bij de koffie kan komen. Er zit een ventiel in zodat de verse verpakte koffie nog wat kan ontgassen. De zakken houden ook enigszins licht tegen. Het is echter beter om de zakken niet in de zon en niet op een te warme plek te bewaren.

Het meermaals openen van de zak zorgt ervoor dat er iedere keer weer een beetje lucht bij de koffie kan komen waardoor deze sneller zijn smaak verliest. Onze koffiezakken zijn hersluitbaar. Het helpt om de zak na gebruik weer spoedig te sluiten en eventuele lucht (via het ventiel) uit de zak te drukken. Als je vaak kleine hoeveelheden koffie zet is het raadzaam om meerdere kleinere zakken te bestellen dan één grote. Of kun je de koffie in een grote en een kleine (lucht- & lichtdichte) bewaarblik bewaren. Uit het kleine bewaarblik haal je de koffie om te zetten, wanneer deze leeg is vul je die aan met de koffie uit het grote bewaarblik zodat een groot deel van de koffie minder vaak aan lucht wordt blootgesteld.

Lichter gebrande koffie is wat langer houdbaar dan donker gebrande koffie.

We raden af om de koffie in de koelkast te bewaren, aangezien vocht en geurtjes van andere producten in de koelkast de smaak van de koffie nadelig kunnen beïnvloeden.

Als je de koffie toch langer wilt bewaren, bijvoorbeeld omdat je weg gaat op vakantie, dan kun je de koffie invriezen. Doe de zak koffie in een goed afsluitbare plastic zak en stop deze in de vriezer. Wanneer je de koffie uit de vriezer haalt om te gebruiken, houd deze dan in de plastic zak en wacht tot de koffie volledig op kamer temperatuur is gekomen. Hiermee voorkom je dat er condensvorming ontstaat op de koffie. Koffie kun je bovendien het beste zo vers mogelijk invriezen.

Let bij aankoop op de branddatum. Voor het gebruik geldt niet altijd voor verser hoe beter. Koffie moet na het branden nog een paar dagen rusten om smaak en aroma’s optimaal te laten ontwikkelen. Voor koffie is dat vaak 2 tot vijf dagen, voor espresso vaak 3 dagen tot een week. Dit is afhankelijk van hoe licht of donker de koffie gebrand is. Donker gebrande koffie ontwikkelt iets sneller dan licht gebrande koffie.

Klik hier voor onze huidige aanbod verse koffie.