Japanse stijl ijskoffie (recept)

Japanse stijl ijskoffie (recept)

(auteur Emiel Driesten)

In de zinderende hitte van de zomer is een warm kop koffie misschien niet het meest aantrekkelijke drankje. Daarom hier een recept om de juiste ijskoffie te zetten in de “Japanse stijl”. Ik gebruik vaak een Hario V60, maar waarschijnlijk lukt het met een Chemex of Aeropress en zelfs een filterkoffie-apparaat ook. 

De basis van een geslaagde ijskoffie is een fruitige koffie, dus een Afrikaanse of mooie Midden-Amerikaanse koffie wordt vaak subliem!

Het volgende heb je nodig:

  • 250gr ijsklontjes
  • 30gr vers gemalen koffie (mokapotmaling (iets fijner dan maling voor filterkoffie))
  • 275ml 92 graden heet water
  • koffiekan
  • weegschaal
  • ketel met smalle tuit*

*een ketel met smalle tuit zijn erg handig bij dit recept. Als je beheerst een klein straaltje met een waterkoker kunt gieten is dat ook super.

Je hanteert de zetwijze die gebruikelijk is bij Hario V60 zetmethode.

  1. spoel het filter nat met heet water in de filterhouder
  2. doe de koffie in de filterhouder (liefst vers gemalen)
  3. doe het ijs in de koffiekan en zet de filterhouder er op
  4. schenk 60-70gr water op en wacht 30 seconden
  5. schenk in 3:30 min met 4-5 beurten kleine hoeveelheden water op de gemalen koffie
    doe dit met een cirkelbeweging van binnen naar buiten zonder het papier te raken

Kijk naar de kleur en ruik het aroma, als het goed is zijn alle ijsklonten gesmolten. Haal de twee mooiste kopjes uit je kast en schenk dit heerlijk verkoelende drankje in op een zonnig plekje bij je open raam, balkon, tuin of ergens lekker aan het water.

Heb je zelf je eigen recept voor een ijskoffie, ik ben erg nieuwsgierig. Wellicht mogen we deze delen op onze blog?? Stuur een mailtje naar info@koffiestation.nl (natuurlijk wordt je bijdrage beloond!).

https://www.koffiestation.nl/accessoires/hario-v60-pour-over-set/