NIET GEBRUIKEN EN NIET WEGGOOIEN

Peru – Churupampa koffie

Deze Peruaanse koffie heeft een rijk kruidig en moutig aroma, met ook iets bloemigs en geparfumeerds. Hij is licht fruitig en je proeft donkere chocolade. Een hele fijne koffie en heel veel mogelijke zetmethoden waarin hij zijn kwaliteiten laat zien. Een echte alleskunner.

Wissen

SKU 202011 Categorie:

Beschrijving

Peru – Cajamarca – Chirinos – Churupampa

Land: Peru
Regio: Chirinos, Cajamarca
Boerderij: Churupampa
Boer: de Tocto familie
Hoogte: 1600-1900 masl
Lot: Cordillera Andina (het Andesgebergte)
Variëteit: Typica, Caturra, Pache
Proces: Gewassen
Importeur: This Side Up

Smaakomschrijving:

Van deze Peruaanse koffie krijg je warme gevoelens door zijn rijke kruidige en moutige aroma. Je vind er ook iets geparfumeerds en bloemigs in terug. Hij is licht fruitig en je proeft donkere chocolade. Een hele fijne koffie en heel veel mogelijke zetmethoden waarin hij zijn kwaliteiten laat zien. Hij maakt een fijne gebalanceerde filterkoffie met een mooie kruidigheid en chocoladetonen die velen kunnen waarderen. Als espresso is hij mooi zoet en kruidig en kan hij goed gecombineerd worden met melk.

Achtergrond

Bekend om het Andesgebergte, en voor het bijzonder hoge aantal microklimaten is Peru een van de meest geschikte landen om specialty koffie te verbouwen. Koffie werd in de 18e eeuw al geïntroduceerd, maar pas in het begin van de vorige eeuw kreeg Peru een prominentere rol in de wereld koffie export. Dit was een direct gevolg van het afbetalen van schulden aan Groot-Brittanie, 2 miljoen hectare land werd spoedig omgezet in koffieplantages onder Brits eigendom. 

In de huidige tijd zijn de oude koffieplantages herverdeeld onder de lokale bevolking, wat een groei opleverde van kleine boeren in een kleine gefragmenteerde maar levendige koffiesector. Voor tientallen jaren lag de focus van het land op het versterken van de koffiesector door het verenigen van kleine boeren in coöperaties om de productie te verhogen met extra aandacht voor biologische en fairtrade productie. Het land kreeg een steeds groter aandeel in de koffie export en werd leider op het gebied van biologische productie. Echter bemoeilijkte dit ook de mogelijkheden om een goeie infrastructuur op te bouwen voor hogere kwaliteit specialty koffies. Toen in de jaren nul buurlanden meer aandacht kregen voor de specialty koffie markt en de vraag naar hogere kwaliteit en meerwaarde, had Peru moeite de balans te vinden tussen kwaliteit en volume.

Gelukkig is dit vandaag de dag niet meer relevant en zijn er nu meer boeren en coöperaties die investeren in kwaliteit. De Tocto familie heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen om de manier waarop zij koffie telen radicaal te veranderen door een nieuw koffie landbouwmodel te hanteren, gebaseerd op duurzaamheid en kwaliteit. De boerderij, Finca Churupampa (een woord uit het Quechua, ch’uru betekent slak en pampa betekent vlakte) werd al snel een mooi voorbeeld van hoe je de beste landbouwtechnieken integreert, met de focus op gezonde planten en bodemleven, het aanplanten van de juiste variëteiten en het investeren in een goede infrastructuur voor het droogproces. Ook kwaliteitscontroles zijn niet nieuw voor hun. Eber, een van de oprichters van Finca Churupampa, was een van de eerste Peruviaanse koffiecuppers die gecertificeerd werden als Quality graders. Het scheiden van lots en kwaliteitscontroles is routinewerk bij Finca Churupampa. 

Maar Churupampa is niet alleen maar een boerderij, het is een sociaal business model die de Tocto familie van plan is uit te breiden naar andere boerderijen in hun omgeving. Zij zorgen ondere andere voor het verbeteren van de faciliteiten voor het verwerken van de koffie,  zaai schema’s voor het aanplanten waarbij ook nieuwe variëteiten worden geïntroduceerd, nieuwe droogtechnieken met plastic overdekte droogbedden voor meer stabiliteit en uniformiteit tijdens het droogproces ondanks zware regenval.

Het verwerkingsproces

De koffie is fully washed en dubbel gefermenteerd. Met behulp van een handpulper wordt de koffiebes ontpulpt en gefermenteerd in betegelde tanks voor ongeveer 12-24 uur afhankelijk van het weer. Daarna wordt de koffie opnieuw gewassen en gefermenteerd voor hetzelfde aantal uren. De koffies worden hierna weer gewassen en schoongeschrobd. De koffie wordt in de parchment gedroogd op verhooge droogbedden bedekt met plastic. Vanwege de zware regenval en hoge luchtvochtigheid die de oogstmaanden in het gebied Chirinos kenmerkt is de droogtechniek ontzettend belangrijk om de nadelige effecten hiervan tegen te gaan.

Extra informatie

Gewicht Niet beschikbaar