NIET GEBRUIKEN EN NIET WEGGOOIEN

Nicaragua – Aurora natural koffie

8,0030,50

Een mooie wilde natural processed koffie. In het aroma vind je gedroogde abrikoos, spicey rum en sinaasappelschil. De smaak is vol, zoet en een beetje funky vanwege het rumachtige aroma. Een hele goede koffie voor espresso of espressoachtige zetmethoden en koffierecepten met melk.

Wissen

SKU 202015 Categorie:

Beschrijving

Nicaragua – Aurora natural koffie

Land: Nicaragua
Regio: Matagalpa
Boerderij: Finca Aurora
Boer: de Ferrufino familie
Hoogte: 1200-1400 masl
Variëteit: Caturra, Catuai
Proces: Natural
Importeur: Sucafina

Smaakomschrijving

Een mooie wilde natural processed koffie. In het aroma vind je gedroogde abrikoos, spicey rum en sinaasappelschil terug. De smaak is vol, zoet en een beetje funky vanwege het rumachtige aroma. Het maakt de koffie dan ook wel een typische natural processed koffie. Door de fermentatie krijgt de koffie haar unieke aroma en de suikers in het vruchtvlees hebben nog kunnen inwerken op de koffiebes waardoor je die body en zoetheid krijgt in je koffie. Heel anders dan de gewassen versie, de Nicaragua Aurora washed koffie.

Als filterkoffie
Het is een uitgesproken koffie. Dat maakt hem misschien niet zo geschikt om de hele dag door te drinken. Maar dat maakt hem niet minder interessant om te drinken. De aroma’s zijn wat milder, maar hij is blijft heel mooi vol van smaak en het kruidige komt meer naar voren.

Als espresso
De koffie heeft een lage tot medium aciditeit, een volle body en een mooie zoetheid. Dat maakt hem zeer geschikt voor espresso en melkdranken. Het levert een hele aromatische espresso, bloemig, zoet en funky. En met melk proef je de rumachtige tonen in combinatie met zoet gedroogd fruit. Dankzij de specifieke eigenschappen van deze natural processed koffie zal hij ook niet zo snel verdwijnen in de melk. Een absolute aanrader.

 

Achtergrond

Dr. Enrique Ferrufino, een chirurg, is geboren en opgegroeid op een koffieboerderij in de bergen van Matagalpa. Samen met zijn vrouw Silvia, een kinderarts, besloten zij in 1992 de koffie business in te gaan. Een beslissing die leid tot de aankoop van Finca Aurora in 2004. Van jongs af aan hebben zij ook hun kinderen geïnspireerd met hun liefde voor koffie. Sinds de aankoop van finca Aurora werkt de hele familie samen op de boerderij om de best mogelijke koffie te produceren.

Finca Aurora
Een van de kernwaarden van het bedrijf is het inspireren van anderen door middel van koffie. Door de jaren heen hebben zij geïnvesteerd in het verstrekken van een eerlijk loon voor de arbeiders, een veilige woonomgeving, gezondheidsvoorzieningen, voedsel en educatie. Ook werken zij met verschillende kleine koffieproducenten in de omgeving om hen te helpen processen te verbeteren.

Het in stand houden van de natuur is voor de familie heel belangrijk. Daarom werken zij met biodynamische landbouwmethoden die passen in het lokale ecosysteem. Ze gebruiken bijvoorbeeld alleen hernieuwbare energie. Ze werken hard om de waterbronnen en de natuurlijke leefomgevingen in stand te houden. Op de boerderij staan verschillende inheemse bomen die een leefomgeving bieden voor vele soorten vogels en andere dieren. Ze zorgen ook voor schaduw en voeden de bodem met organisch materiaal. Dit beschermt het land tegen erosie, droogte en overstromingen.

Over deze koffie
De koffiebes wordt met de hand geplukt en gesorteerd. Daarna wordt de bes in zijn geheel te drogen gelegd op speciale droogbedden of cementen patio’s op de boerderij. Finca Aurora is een van de eerste boerderijen in Nicaragua met een volledig geïntegreerd koffieverwerkingsbedrijf. Zij produceren, wassen en drogen de koffie op de boerderij. De koffie wordt vervolgens verder verwerkt, gesorteerd en verpakt in balen op de Beneficio finca Aurora onder toezicht van het team. Dit zorgt voor een volledige controle over het proces en daarmee de kwaliteit.

Koffie in Nicaragua
Nicaragua is wellicht nog niet zo bekend als productieland voor mooie Centraal Amerikaanse koffies, maar het heeft enorme potentie. Het land heeft veel meren en vulkanen en veel gebieden waar koffie groeit waar de meeste mensen nog nooit van hebben gehoord. Steeds meer koffieboeren zijn aan het experimenteren met nieuwe variëteiten en verwerkingsmethoden. Een land om in de gaten te houden als het gaat om specialty koffie!

 

We hebben dezelfde koffievariëteit van dezelfde boerderij in ons assortiment, maar dan met de gewassen methode verwerkt. Een unieke kans om eens te proeven wat verschillende verwerkingsmethoden kunnen doen met een koffie! De Nicaragua Aurora washed vind je hier.

Extra informatie

Gewicht Niet beschikbaar