NIET GEBRUIKEN EN NIET WEGGOOIEN

Kenya Thiriku koffie

14,0054,00

We hebben weer een klassieke Keniaanse koffie in ons assortiment. Deze koffie is uitgesproken zoet en sappig van smaak. De bessige smaak doet denken aan Rozenbottel, iets wat lijkt op zwarte bes en bramen. De smaak is vol maar zacht.

SKU 20221001 Categorie:

Beschrijving

Kenya Nyeri Thiriku Coöperative

Land: Kenya
Regio: Nyeri
Community: Thiriku Coöperative
Variëteit: SL28
Hoogte: 1880-1970 masl
Proces: Washed
Importeur: Trabocca

Thiriku Coöperative

Smaakomschrijving

De bessige smaken van deze koffie doet denken aan Rozenbottel en zwarte bessen of bramen. De koffie heeft een kleine hint van chocolade en heeft iets van karamel in de nasmaak.
De koffie is van nature zoet, sappig en geeft een fluweelzacht mondgevoel.
Het bessige karakter geeft een licht gebrande Keniaanse koffie een wat hogere aciditeit wat met name een aangename smaak geeft as deze wordt gezet als filterkoffie (filterapparaat / V60 / Chemex/ Aeropress etc.) of als French Press

Met de Kenya Thiriku hebben we weer een hoogwaardige klassiek Keniaanse koffie in ons assortiment. Deze Keniaanse arabica koffie is van het SL28 cultivar, welke bekend staat om zijn hoge kwaliteit en smaken waar de Keniaanse koffie beroemd om is.

Achtergrond

Hoogtepunten
• De leden van Thiriku ontvangen Sh100 (Keniaanse shilling), wat gelijk staat aan 1 dollar per kilogram rode bessen (een bovengemiddelde prijs).
• Er wordt gemiddeld Sh10 betaald aan de fabriek (washingstation) om de operaties uit te voeren.
• Een agronoom heeft de taak om de Thiriku-koffieboeren te begeleiden bij het toepassen van de juiste gewasteelt om zowel de kwaliteit als de kwantiteit te verhogen.

Thiriku Cooperative vindt hoop in de nieuwe overeenkomst
Jarenlang leefden boeren in centraal Kenia van de koffieteelt. Door de jaren heen hebben ze in armoede geteisterd toen de productiviteit van het gewas afnam ten koste van hun portemonnee.
Bij de Thiriku Coffee Cooperative, gelegen in het kiesdistrict Tetu in Nyeri County, geven verlaten koffiedroogbedden een saai beeld van wat koffielandbouw eeuwen geleden was.
Slechte betaling, corruptie door de directie van de coöperaties en afnemende productiviteit worden genoemd als de oorzaak van de tegenslagen die de koffie-industrie in Kenia hebben overspoeld.
Maar het lot van boeren die zijn aangesloten bij de Thiriku-koffiecoöperatie is begonnen te veranderen nadat ze Sh121 (Keniaanse shilling) hebben ontvangen per kilogram koffiebessen die ze aan de washingstation hebben geleverd.
Dit is een aanzienlijk hoog bedrag vergeleken met Sh30-Sh60 per kilo die de fabriek in de voorgaande seizoenen aan de boeren had betaald.
Deze verbetering is gekomen nadat Trabocca is overeengekomen om samen te werken met de Thiriku Cooperative.
In deze directe verkoopovereenkomst kopen ze rechtstreeks van de boeren, wat hen zal verlossen van de huidige bureaucratie in de koffiewaardeketen.
Dit betekent ook dat de boeren geen risico lopen te worden opgelicht door tussenpersonen of makelaars die zich voordoen als bv agents, koffieverwerkers en marketeers.
In deze deal werkt Trabocca via de coöperatie samen met boeren om hoogwaardige en traceerbare koffie te ontwikkelen en te produceren die zij zullen verkopen aan branders over de hele wereld.
Voordat zij een overeenkomst aangingen met Thiriku Cooperative, werkten ze samen met Ndaroini Coffee. (Deze koffie heeft Koffiestation in 2021 ook in hun assortiment gehad) maar vanwege corruptie in het bestuur van Ndaroini moest Trabocca hun overeenkomst opzeggen en kijken naar andere coöperaties die bereid en enthousiast waren om een nieuwe toeleveringsketen te verkennen. Lees hier meer .

Wat de Thiriku-koffieboeren ontvangen
De boeren zullen elk seizoen een standaard Sh100 ontvangen, terwijl Sh10 zal worden gebruikt als kosten voor het uitvoeren van activiteiten in de fabriek.
Dit bedrag zal van tijd tot tijd variëren op basis van de uitgaven van de fabriek. Trabocca kan ook krediettoegang regelen wanneer dat nodig is.
Aan de andere kant wordt van de Thiriku-boeren verwacht dat ze koffie van hoge kwaliteit produceren en de productie van de boeren verdubbelen door de kennis, vaardigheden en ervaringen nauwkeurig te volgen, zoals voorgeschreven door de lokale agronoom, Bernard Gichimu van Trabocca.
Deze partnerschap is er ook op gericht om ervoor te zorgen dat de fabriek een zeer hoge kwaliteit behaalt met een cuppingscore van meer dan 87/88 punten, terwijl de productie in drie jaar tijd wordt verdubbeld.

Volume per boom opschalen
Momenteel produceren de boeren minimaal één kilogram per koffiestruik, maar met de naleving van de richtlijnen die zijn aanbevolen door een agronoom die we aan de boeren hebben verstrekt, zal de productie naar verwachting toenemen tot ongeveer 10 kilogram per koffiestruik.
“We zijn erg blij dat we Trabocca-partner bij ons hebben. Er is een verhoging van de betaling voor onze oogst, wat betekent dat de ontwikkeling zich in een stroomversnelling zal bevinden naar de ontwikkeling in de gemeenschap”, zegt de heer Paul Macharia, een boer en lid van het bestuur van de Thiriku Cooperative.
Jaarlijks produceerde de koffiecoöperatie met 1.000 boeren leden 170.073 kilo koffie. Ze verwachten de komende drie jaar, vanaf 2022, tussen de 400.000 en 600.000 kilo te produceren.
Trabocca zal in samenwerking met de fabriek het mandaat krijgen om de verwerkingsfaciliteiten in het wasstation te verbeteren, terwijl van de functionarissen in Thiriku wordt verwacht dat transparant en met verantwoording hun zaken promoten en uitvoeren.

Hun agronomiespel verbeteren
In de vijf zones waaruit de coöperatie bestaat, heeft de heer William Ndumia nauw samengewerkt met de aanbevolen landbouwkundige van Trabocca. De ontvangst door boeren is volgens hem enorm. “De beschikbaarheid van een agronoom is echt nieuw voor de boeren. De landbouwkundige leert ze hoe ze voor hun koffie moeten zorgen door de juiste gewasteelt toe te passen, waardoor de kwaliteit en kwantiteit van hun koffie zullen verbeteren, “zei de heer Ndumia.
Als het koude seizoen lonkt, zijn de koffieplantages vatbaar voor aantasting door onder andere koffiebladroest, Coffee Berry Disease (CBD) en trips. Maar met de beschikbaarheid van een agronoom krijgen de boeren advies uit de eerste hand over de juiste bestrijdingsmiddelen die moeten worden toegepast om de plaag van deze plagen en ziekten te verminderen.

Een nieuwe supply chain-structuur in Kenia
Volgens de heer Karoki Waiganjo, de voorzitter van de fabriek, zijn ze blij en enthousiast om met Trabocca samen te werken. Naast het aanbieden van een hoger loon voor hun producten, zullen ze ook financiële tussenkomst bieden om ervoor te zorgen dat ze kwaliteitskoffie produceren. “Dit zal ons helpen de kaken van veilingmeesters te ontwijken.
Trabocca zal zorgen voor financiële middelen voor het geval we een beperking hebben waardoor betalingen op een later, acceptabel tijdstip zullen worden gedaan,” merkte de heer Waiganjo op.
Als fabrieksmanager zei de heer Ndirangu dat hij ervoor zal zorgen dat ze de juiste verwerkingsstadia behouden door de juiste methoden voor het drogen van koffie te volgen. “We willen ervoor zorgen dat we tijdens de verwerking niet knoeien met de kwaliteit die door de boeren wordt geproduceerd”, voegde hij eraan toe en merkte op dat ze van plan zijn de inweeknormen te verbeteren en dat ze bereid zijn om elke interventie toe te passen die de verwerkingsstandaarden zal verbeteren.

Extra informatie

Gewicht250 g