NIET GEBRUIKEN EN NIET WEGGOOIEN

Kenya – Thika
Chania koffie

Fruitig en licht kruidig met meer body dan je gewend bent van een Keniaanse koffie. Aroma’s van zwarte bessen en karamel die je ook weer terugvindt in de smaak. Ideaal als filterkoffie. Of voor liefhebbers van zeer fruitige espresso’s.

Dit product is momenteel niet op voorraad.

SKU 202006 Categorie:

Beschrijving

Kenya – Thika – Chania

Land: Kenya
Regio: Thika, Central Provence
Plantage: Chania Estate
Boer: Boyce Harries
Hoogte: 1525 masl
Variëteit: French mission (microlot)
Proces: Kenyan Fully Washed
Importeur: Belco

Smaakomschrijving:

Fruitig en licht kruidig met meer body dan je gewend bent van een Keniaanse koffie. Aroma’s van zwarte bessen en caramel die je ook weer terugvindt in de smaak. Ideaal als filterkoffie. Of voor liefhebbers van zeer fruitige espresso’s.

Achtergrond:

De familie Harries woont sinds 1904 in de stad Thika in Kenia. De familie bezit twee plantages: Chania en Oreti. Deze twee plantages zijn de laatste middelgrote boerderijen in Kenia en behoren op dit moment toe aan Boyce Harries, de 5e generatie in zijn familie die koffie verbouwt.

Ze verbouwen variëteiten die redelijk bijzonder zijn in Kenia, waaronder de SL14 en de red bourbon. De SL14 was de eerste “SL” die werd verbouwd in Kenia. Het is een erg zwakke plant waardoor hij langzamerhand is vervangen door de welbekende SL28 en SL34, die beter bestand zijn tegen klimaatveranderingen en een hogere opbrengst leveren.

Toen Belco, de importeur van de koffie, de familie Harries voor het eerst ontmoette waren zij diep onder indruk van hun kennis en goede organisatie. Vanaf 2017 kopen zij de koffie direct in van de familie. Een groot voordeel gezien de vele intermediairs waar je normaliter mee te maken hebt.

Chania Estate bestaat uit 73 hectare grond gelegen op rode vulkanische bodem. In totaal groeit er 80 hectare aan inheemse bossen op de plantages om zo de biodiversiteit te stimuleren. 50% van de aanplant op Chania en Oreti is red bourbon, de rest is een mix van Ruiru 11, K7, SL28 en Batian. Er werken ongeveer veertig mensen full-time op de plantages. Tijdens oogsttijd werken er ongeveer driehonderd mensen om de koffie te plukken en te verwerken. Ze hebben zelfs een eigen dagopvang om voor de kinderen van de werknemers te zorgen. Alle koffie wordt met de hand geplukt en op de plantages zelf verwerkt. Ze produceren zowel gewassen als honey-processed en natural koffies en bieden ook microlots aan van de verschillende variëteiten.

Deze French mission microlot wordt na het ontpulpen van de bessen droog gefermenteerd in vaten voor acht tot twaalf dagen. Dan worden de bessen gewassen en nogmaals vijf uren droog gefermenteerd. Na deze dubbele fermentatie worden de bessen weer gewassen en een nacht onder water gezet om zo de mucilage, het laatste beetje vruchtvlees, te verwijderen. De volgende dag worden de bessen in een dunne laag verspreid op de droogbedden om te luchten voor vier uren, tot een vochtgehalte van 55%. Vervolgens worden de bessen te drogen gelegd op de Afrikaanse droogbedden tot deze na ongeveer twee weken een vochtgehalte bereiken van tussen de 10-12%.

Extra informatie

Gewicht Niet beschikbaar