NIET GEBRUIKEN EN NIET WEGGOOIEN

Kenia – Ndaroini koffie

Een zoete en fruitige koffie met een heel eigen karakter, maar in de smaak wel de kenmerkende zwarte bessen van een Keniaanse koffie. Het aroma is fruitig en bessig, maar heeft ook iets onverwachts notigs en warms, een beetje als vanille en karamel. Een hele sappige koffie, vol van smaak en een medium tot hoge aciditeit. Een perfecte koffie voor een filter zetmethode!

Wissen

SKU 202013 Categorie:

Beschrijving

Kenia Ndaroini koffie

Land: Kenia
Regio: Nyeri
COOP: Ndaroini Coffee Ltd.
Hoogte: 1800 masl
Variëteit: SL28, SL34
Proces: Gewassen
Importeur: Trabocca

Smaakomschrijving

Ook voor ons is het even geleden dat we een typische Keniaanse koffie in ons assortiment hadden. En hoewel deze Kenia Ndaroini koffie een heel eigen karakter heeft proef je in deze koffie wel de kenmerkende zwarte bessen terug. Het aroma is fruitig en bessig, maar heeft ook iets onverwachts notigs en warms, een beetje vanille en karamel. Het is een hele sappige koffie, vol van smaak en een medium tot hoge aciditeit.

Een perfecte koffie voor een filter zetmethode.

Als espresso is hij zoet en heel fruitig met een milde body. Een tip!: vergeet de standaard doorlooptijd van tussen de 20 en de 30 seconden voor de espresso. Bij licht geroosterde koffies met een hoge aciditeit zoals deze kan een langere doorlooptijd de koffie juist mooi in balans brengen.

Achtergrond

Ndaroini betekent rustplaats in het Swahili. De boeren hebben deze naam gekozen omdat zij vroeger kilometers moesten lopen na dagen van plukken om de geplukte koffiebessen af te leveren bij het Gichathaini wasstation. Omdat ze hier niet konden overnachten keerden ze terug naar hun rustplaats, Ndaroini.
De Ndaroini boeren waren klaar met de lange afstanden en droomden van een wasstation dichter bij hun huis. De Gichathaini waren bang de koffiebessen van de Ndaroini boeren te verliezen en hebben er alles aan gedaan de plannen tegen te werken. Echter dankzij hun doorzettingsvermogen is het de Ndaroini boeren na een aantal jaar toch gelukt en hebben ze hun eigen wasstation gerealiseerd.
De groep kent twee helden; Geoffrey Mugetha en Muthoni Maathai. Deze twee bestuursleden onderhandelden met de overheid in 1984, met succes. Ze kregen een hectare land om hun wasstation op te bouwen.

Koffie in Kenia
De FOB prijzen voor Keniaanse koffies behoren tot de hoogsten in de wereld. Dit is de prijs die je betaald voor de koffie zonder de export kosten. Desondanks verlaten steeds meer koffieboeren de industrie. Koffie betaald niet goeden Kenia. En dit kon je merken aan de lagere kwaliteit in de AA’s en AB’s. Het bekende zwarte bes-aroma was ver te zoeken tijdens het cuppen.
Een van de oprichters van Trabocca, onze importeur, reisde naar Nyeri om antwoorden te vinden. Tijdens zijn ontmoeting met de Ndaroini boeren waren zij duidelijk in hun reactie over de lagere kwaliteit en opbrengst. De schuld lag bij vertraagde en lage betalingen. Ze waren klaar voor verandering.

In 2019 heeft onze importeur een contact getekend met de boeren om de volledige oogst voor 100 Ksh per kilo koffiebessen in te kopen in plaats van de gebruikelijke 60 Ksh voor aftrek. Dit komt neer op $1,00 per kilo koffiebessen.

Extra informatie

Gewicht Niet beschikbaar