NIET GEBRUIKEN EN NIET WEGGOOIEN

Indonesia – Raja Batak Lintong, Sumatra

Een explosieve, volle, kruidige en licht fruitige koffie met aroma’s van cacao, kruidkoek en appel. Geschikt voor zowel filterkoffie als espresso.

Dit product is momenteel niet op voorraad.

SKU 202004 Categorie:

Beschrijving

Land: Indonesië
Provincie: Noord-Sumatra
Gebied: Tobameer
Dorp: Lintong Nihuta
Boerderijen: Verschillende kleinschalige boeren

Oogst: December 2017 – Mei 2018
Variëteiten: Linie-S (S795), Ateng Jaluk en USDA
Hoogte: 1000 – 1600 meter
Verwerkingsmethode: Honey processed (Semi-gewassen)

Importeur: Greencof
Certificering Greencof: UTZ, Fairtrade, Rainforest Alliance, Skal

In het noorden van Sumatra ligt het Tobameer, dat 70 duizend jaar geleden is ontstaan in de krater van een uitgebarsten vulkaan. Rondom dit meer ligt een berggebied dat is ontstaan door deze vulkanische activiteit, en de mineraalrijke bodem leent zich uitstekend voor het verbouwen van de beroemde Sumatra-Lintong koffie. De meeste koffie wordt verbouwd door de Batak, een verzamelnaam voor een aantal etnische groepen met opvallende talen en gebruiken die erg verschillen van de rest van de bevolking van Sumatra. De naam Lintong komt van Lintong Nihuta, het dorp waar de koffie door de boeren wordt verhandeld. Raja Batak betekent ‘Koning van de Batak’, zodoende de naam Raja Batak Lintong!

Vrijwel de gehele productie is in de handen van kleine zelfstandige boeren, velen werkend in een samenwerkingsverband om de export van hun koffie te kunnen bewerkstelligen. De koffie wordt zonder bestrijdingsmiddelen geproduceerd waardoor de koffie in principe biologisch is. Wanneer de rijpe koffiebes geplukt is wordt deze door de boer zelf met een kleine machine ontdaan van de buitenste laag (gepulpt) en vervolgens te drogen gelegd. Normaal gesproken worden de koffiebonen schoon gewreven na het pulpen, maar met de ‘honey processed’-methode worden de bonen met opzet niet schoongewreven, waardoor er er een klein slijmerig laagje (mucilage) op de koffieboon achterblijft. Deze droogt met de koffie mee wat voor een intensere zoetheid in de koffie zorgt, vandaar de naam ‘honey processed’.

Vervolgens wordt de koffie door de boeren aan de exporteur aangeboden, die de koffie verder verwerkt. Omdat de koffie op dat moment slechts tot een vochtgehalte van 40-42% is gedroogd, moet de koffie nog verder drogen voordat deze geëxporteerd kan worden. Het ‘suikerlaagje’ en de hoornschil zitten nog om de koffieboon heen en deze moeten verwijderd worden vóórdat de boon verder gedroogd kan worden. Het verwijderen van de hoornschil noemt men ‘hullen’. Normaal gesproken wordt koffie gehuld als de bonen een vochtpercentage rond de 15% hebben, maar de Raja Batak koffiebonen worden gehulled terwijl de bonen nog een vochtpercentage rond de 40% hebben. Dit proces wordt ‘Giling Basah’ genoemd: Indonesisch voor ‘nat hullen’, en hierdoor krijgen de ongebrande koffiebonen hun beroemde blauw-groene kleur. Nadat de koffie verder is gedroogd tot een vochtgehalte van ongeveer 12%, worden de bonen gecontroleerd, geselecteerd, verpakt en verscheept. Vervolgens is de koffie via Greencof, een breed gecertificeerde importeur waar wij goede banden mee hebben, bij ons terecht gekomen.

Extra informatie

Gewicht Niet beschikbaar