NIET GEBRUIKEN EN NIET WEGGOOIEN

Indonesia – Gunung Tujuh koffie

8,2531,50

Deze koffie heeft een warm,  floraal, kruidig aroma die doet denken aan musk, zoete pijp-tabak, cacao. Deze koffie heeft een complexe, intense smaak die ik kan aan aanbevelen aan iedereen die van pure chocolade houdt. Geschikt voor zowel filter als espresso.

Wissen
SKU 202007 Categorie:

Beschrijving

Indonesia – Sumatra – Kerinci – Gunung Tujuh

Land: Indonesië
Regio: Kerinci, Sumatra
COOP: Koerintji Barokah Bersama Cooperative
Variëteit: Sigarar Utang en Andung Sari
Proces: Wet-hulled
Importeur: 32Cup

Smaakomschrijving:

Deze koffie heeft een warm, floraal, kruidig aroma die doet denken aan musk, zoete pijp-tabak, cacao. Deze koffie heeft een complexe, intense smaak die ik kan aan aanbevelen aan iedereen die van pure chocolade houdt. Zet je deze als filterkoffie dan komen er licht-geroosterde caramel tonen naar boven en is deze voor een indonesische koffie heel clean en licht umami van smaak. Als espresso is deze koffie heel vol en gebalanceerd en komt naast de pure chocolade tonen ook de frisse fruitige kant naar voren die doet denken aan grapefruit. De volheid en zoetheid als espresso, maakt deze koffie uitermate geschikt om te combineren met melk voor bijvoorbeeld een fantastische cappuccino.
De beste Indonesische wet-hulled koffie staat bekend om zijn complexe kruidige-, aardse- en chocolade-tonen. In deze koffie zijn deze eigenschappen ruimschoots terug te vinden en blijven de aardse tonen op de achtergrond.

Achtergrond:

De Koerintji Barokah Bersama Cooperative
De 250 leden van de Koerintji Barokah Bersama Coöperatie wonen en werken op een plateau aan de voet van Mount Kerinci op het eiland Sumatra. Mount Kerinci is een van de vele vulkanen in de “pacifische ring van vuur”, een 40,000 kilometerslange hoefijzervormige serie van 452 vulkanen, met continue uitbarstingen en plaatbewegingen. De omgeving van Mount Kerinci is weelderig groen dankzij de enorm vruchtbare vulkanische grond. De Coöperatie wordt gemanaged door Triyono. Hij helpt de leden hun eigen koffie te verwerken en te roosteren. Ze hebben een volledig uitgeruste branderij, inclusief een cuppinglab, opgezet naast de centrale molen. Indrukwekkend gezien de coöperatie pas medio 2017 is opgericht!

Sumatra
Bijna alle boerderijen op Sumatra zijn klein. Gemiddeld hebben ze 0,5 tot 2,5 hectare grond tot hun beschikking. Koffie is de voornaamste inkomstenbron, maar op de meeste boerderijen groeien ook verschillende soorten fruit, groenten en mais die de families voor een groot deel van eten kunnen voorzien. Naast het verbouwen van koffie werken de kleinere boeren ook als ingehuurde krachten op de nabijgelegen theeplantages. De grotere theeplantages vind je ook nabij koffieboeren. Als de koffie-oogst voorbij is, gaan de boeren naar de theeplantages om daar theebladeren te plukken. Steeds meer initiatieven worden gestart door koffieboeren op Sumatra om zichzelf te verenigen in coöperaties. Een mooie ontwikkeling die kan bijdragen aan een betere koffieprijs. Coöperaties kunnen namelijk faciliteiten delen, trainingen organiseren en betere prijzen onderhandelen.

De oogst
Tijdens het oogstseizoen wordt de koffie met de hand geplukt, meestal door de directe familie van de boeren zelf. Na de pluk wordt de koffie naar een UPH verzamelcentrum gebracht. Tryono overziet de activiteiten op en rond de negen UPH stations die de coöperatie bezit. Elke UPH staat op een andere locatie en ontvangt de koffie van een andere groep boeren. Hier worden de koffiebessen verzameld en verwerkt voordat het naar de centrale molen gaat. In feite dienen de UPH’s als kleine wasstations. De bessen worden op dezelfde dag nog ontpulpt en daarna gefermenteerd voor ongeveer 12 uur, om de mucilage, het laatste beetje vruchtvlees, te verwijderen, voordat het op patio’s en droogbedden voor ongeveer tien dagen te drogen wordt gelegd. Wet-hulled koffies zoals deze worden gedroogd tot een vochtpercentage van 25% om vervolgens te worden “gehuld”, hierbij wordt de bes ontdaan van het parchment, een harde hoornlaag om de koffiebes. Na het hullen worden de bessen nogmaals te drogen gelegd op verhoogde droogbedden onder koepels om de koffie te beschermen tegen de regen en het felle zonlicht. Als de koffie een vochtpercentage tussen de 10 en de 12 procent heeft bereikt is de koffie droog en wordt deze met de hand gesorteerd. Vanaf 2019 krijgen de boeren 9,500 Rupiahs (0,53 euro)per kilo koffiebessen. Het resultaat is dat boeren een vaste koper hebben voor de koffie en de winst van de coöperatie wordt geïnvesteerd in infrastructuur ofwel verdeeld onder de boeren. De boeren krijgen ook technische ondersteuning en zaailingen van schaduwgewassen voor op en rond de plantages. Een boer betaald eenmalig een bedrag van rond de 400 dollar voor een lidmaatschap. Een speciaal aangestelde landbouwtechnicus zorgt ervoor dat de juiste standaarden worden gehanteerd op de boerderijen en op de verschillende verwerkingsstations. Zo wordt de gehele procedure gecontroleerd en gestroomlijnd.

Extra informatie

Gewicht Niet beschikbaar