NIET GEBRUIKEN EN NIET WEGGOOIEN

Indonesia – Gunung Tujuh Honey koffie

*NIEUWE OOGST!* Een krachtige en complexe koffie met een warm en kruidig aroma van koekkruiden, gedroogd fruit zoals sultana’s en pure chocolade. De honey verwerkingsmethode die deze koffie heeft ondergaan zorgt voor een stevige body en een ronde limoenachtige aciditeit en maakt deze koffie geschikt voor zowel filter als espresso.

SKU 202114 Categorie:

Beschrijving

Indonesia – Sumatra – Kerinci – Gunung Tujuh

Land: Indonesië
Regio: Kerinci, Sumatra
COOP: Koerintji Barokah Bersama Cooperative
Variëteit: Sigarar Utang en Andung Sari
Proces: Anaerobic honey processed
Importeur: Sucafina

Smaakomschrijving

Wauw, wij zijn fan van deze coöperatie en de koffies die zij produceren. Deze anaerobic honey processed koffie is de derde oogst koffie die wij van de Koerintji Barokah Bersama Cooperative inkopen en onze eerste oogst anaerobic gefermenteerde koffie. Een krachtige en complexe koffie. Tijdens het cuppen laat deze koffie steeds weer nieuwe kanten van zich zien. Hij heeft een warm en kruidig aroma van koekkruiden, gedroogd fruit zoals sultana’s en pure chocolade. De honey verwerkingsmethode die deze koffie heeft ondergaan zorgt voor een stevige body en een ronde limoenachtige aciditeit.

Als filterkoffie
Een heerlijke indonesische filterkoffie die niet alleen geschikt is voor de new wave koffiezet technieken. Vol en krachtig met warme aroma’s van koekkruiden en sultana’s. Als filterkoffie vind je ook limoen terug en heeft hij een mooie ronde aciditeit.

Als espresso
Daar wordt je blij van. Vol, zoet en die heerlijke aroma’s van koekkruiden en gedroogd fruit, is eigenlijk alles wat je zoekt in een espresso. Met melk blijft hij ook zeker goed overeind, absoluut de moeite waard om te gebruiken als cappuccino, flat white of macchiato.

 

Achtergrond

De Koerintji Barokah Bersama Cooperative

De 250 leden van de Koerintji Barokah Bersama Coöperatie wonen en werken op een plateau aan de voet van Mount Kerinci op het eiland Sumatra. Mount Kerinci is een van de vele vulkanen in de “pacifische ring van vuur” Ditis een 40,000 kilometerslange hoefijzervormige serie van 452 vulkanen, met continue uitbarstingen en plaatbewegingen. De omgeving van Mount Kerinci is weelderig groen dankzij de enorm vruchtbare vulkanische grond. De Coöperatie wordt gemanaged door Triyono. Hij helpt de leden hun eigen koffie te verwerken en te roosteren. Ze hebben een volledig uitgeruste branderij, inclusief een cuppinglab, opgezet naast de centrale molen. Indrukwekkend gezien de coöperatie pas medio 2017 is opgericht!

Sumatra

Bijna alle boerderijen op Sumatra zijn klein. Gemiddeld hebben ze 0,5 tot 2,5 hectare grond tot hun beschikking. Koffie is de voornaamste inkomstenbron, maar op de meeste boerderijen groeien ook verschillende soorten fruit, groenten en mais die de families voor een groot deel van eten kunnen voorzien. Naast het verbouwen van koffie werken de kleinere boeren ook als ingehuurde krachten op de nabijgelegen theeplantages. De grotere theeplantages vind je ook nabij koffieboeren. Als de koffie-oogst voorbij is, gaan de boeren naar de theeplantages om daar theebladeren te plukken. Steeds meer initiatieven worden gestart door koffieboeren op Sumatra om zichzelf te verenigen in coöperaties. Een mooie ontwikkeling die kan bijdragen aan een betere koffieprijs. Coöperaties kunnen namelijk faciliteiten delen, trainingen organiseren en betere prijzen onderhandelen.

Over deze koffie

Tijdens het oogstseizoen wordt de koffie met de hand geplukt, meestal door de directe familie van de boeren zelf. Na de pluk wordt de koffie naar een UPH verzamelcentrum gebracht. Tryono overziet de activiteiten op en rond de negen UPH stations die de coöperatie bezit. Elke UPH staat op een andere locatie en ontvangt de koffie van een andere groep boeren. Hier worden de koffiebessen verzameld en verwerkt voordat het naar de centrale molen gaat. In feite dienen de UPH’s als kleine wasstations. De koffiebessen worden ontpulpt, waarbij er een laagje vruchtvlees om de pit blijft zitten. Dit noemen we het mucilage. Mucilage is een dun laagje plakkerig vruchtvlees om de koffiepit. De koffie wordt vervolgens gefermenteerd in tanks met water die worden afgesloten van de zuurstof. Dit heet anaerobic fermentatie en is een vrij nieuwe verwerkingsmethode. Wanneer de koffie tijdens de fermentatie wel in contact komt met zuurstof wordt het aerobe fermentatie genoemd. De koffie wordt daarna eerst op terrassen gedroogd voor de eerste droogfase. Daarna wordt het overgebracht naar verhoogde bedden. De bedden zijn in koepels geplaatst om de koffie te beschermen tegen regen of fel zonlicht. Na droging wordt de koffie ontdaan van het parchment. Dit is een harde hoornlaag om de koffiepit. De koffie wordt vervolgens met de hand gesorteerd. Vanaf 2019 krijgen de boeren 9,500 Rupiahs (0,53 euro)per kilo koffiebessen. Het resultaat is dat boeren een vaste koper hebben voor de koffie en de winst van de coöperatie wordt geïnvesteerd in infrastructuur ofwel verdeeld onder de boeren. De boeren krijgen ook technische ondersteuning en zaailingen van schaduwgewassen voor op en rond de plantages. Een boer betaald eenmalig een bedrag van rond de 400 dollar voor een lidmaatschap. Een speciaal aangestelde landbouwtechnicus zorgt ervoor dat de juiste standaarden worden gehanteerd op de boerderijen en op de verschillende verwerkingsstations. Zo wordt de gehele procedure gecontroleerd en gestroomlijnd.

Extra informatie

GewichtNiet beschikbaar