NIET GEBRUIKEN EN NIET WEGGOOIEN

Honduras – La Paz koffie

7,2527,50

Een volle koffie met een notig en aards aroma van walnoot en marshmallow. De La Paz heeft een mooie volle body en milde ronde citrustonen en cacao in de smaak die ook lang blijft hangen.

Wissen

SKU 202118 Categorie:

Beschrijving

Honduras – La Paz – Marcala

Land: Honduras
Regio: Marcala, La Paz
Coöperatie: COMSA (Café Orgánico Marcala)
Hoogte: 1200-1700 masl
Variëteit: Catuai, Icatu, Lempira, Parainema
Proces: Natural
Importeur: Belco

Smaakomschrijving

Deze koffie heeft een notig en aards aroma, dat ons doet denken aan walnoot. Hij heeft ook iets van gebrande suiker of marshmallow. De natural verwerkingsmethode geeft de La Paz een mooie volle body. De La Paz heeft milde ronde citrustonen en cacao in de smaak die ook heel fijn lang blijft hangen.

Achtergrond

Deze koffie wordt verbouwd in de regio Marcala, tussen 1200 en 1700 meter hoogte en vervolgens geoogst tussen de maanden december en februari. De koffie is afkomstig van biologische landbouw en wordt geproduceerd door boeren die onderdeel zijn van COMSA (Café Orgánico Marcala S.A.) COMSA richt zich op duurzaamheid en steunt koffieboeren die met geavanceerde technieken biologisch willen verbouwen. De coöperatie wil samen met de boeren zoveel mogelijk conventionele landbouw omzetten naar biologische landbouw met duurzame landbouwtechnieken. De ongeveer 700 producenten die deel uitmaken van dit bedrijf krijgen regelmatig trainingen in het koffie proeven en de biologische landbouw. De coöperatie subsidieert ook educatieve projecten voor de kinderen van de gemeenschap om het toekomstperspectief van de volgende generaties te verbeteren. De Honduras La Paz koffie is een mix van variëteiten. Dit jaar bestaat het uit 55% lempira, 20% parainema, 15% catuai, 5% van icatu en de resterende 5% van ihcafe90, bourbon, typica, pacas, pacamara en maragogipe.

COMSA

Café Orgánico Marcala (COMSA) is opgericht in december van 2001 met het doel nieuwe technieken en mogelijkheden te creëren voor kleinschalige koffieproducenten in de regio Marcala in honduras. De organisatie is gestart met 69 kleinschalige koffieproducenten die interesse hadden de koffie onder een gezamenlijk collectief te verkopen. Voorheen gebruikte de producenten in de regio conventionele landbouwmethoden en werd de koffie verkocht aan een locale handelaar, vaak voor prijzen die de productiekosten niet eens konden dekken.

Een van de hoofddoelen is het onderzoeken en stimuleren van nieuwe landbouw- en productiemethoden door over te gaan van conventionele landbouw naar biologische landbouw en zich te richten op de specialty coffee markt in plaats van de commerciële markt.

In het begin waren de uitdagingen gigantisch doordat de opbrengst van de productie enorm kan kelderen bij de overgang van conventioneel naar biologische landbouw. Veel leden van de coöperatie raakten ontmoedigd en verlieten de organisatie. Als reactie hierop, is de directie van COMSA en het technische team gaan zoeken naar methoden om de transitie te ondersteunen. Met als resultaat een strategische samenwerking met de  Corporación Educativa para el Desarrollo Costarricense (CEDECO). Met behulp van CEDECO’s ondersteuning leerde het team en leden van COMSA nieuwe en innovatieve methoden om landbouwgrond om te zetten in biologische landbouw en het stimuleren van waterbehoud, grondkwaliteit en in harmonie met de omgeving en de inheemse planten en wilde dieren. Ondertussen zagen leden van COMSA een steeds betere opbrengst, betere familierelaties en groei in het aantal leden van de coöperatie.

Met de eerste successen, stonden de leden meer en meer open voor experimenten met nieuwe biologische landbouwtechnieken. Sindsdien heeft COMSA een eigen aanpak ontwikkeld met betrekking tot de biologische landbouw.

Vandaag de dag heeft COMSA 1200 leden met een wachtlijst van boeren die hopen lid te worden van de organisatie. Hun beste boeren laten steeds opnieuw zien dat effectief en regeneratief biologisch boeren zowel de productiviteit verbeterd en de planten beschermd tegen veelvoorkomende ziekten.

In 2016 lanceerde COMSA de Diplomado Organico, een week lang intensieve trainings programma dat niet alleen innovatieve landbouwtechnieken behandelt, maar ook een breder perspectief biedt voor kleinschalige boeren met betrekking tot de relatie tussen het werk, het ecosysteem en de gezondheid van de gemeenschap.

Extra informatie

Gewicht 250 g