NIET GEBRUIKEN EN NIET WEGGOOIEN

Guatemala Primavera – Swiss Water Decaf koffie

Een milde Swis Water Decaf uit Guatemala met een notig, chocolade aroma en een milde body. Voor alle zetmethoden geschikt.

SKU 202113 Categorie:

Beschrijving

Guatemala – Primavera – Swiss water Decaf

Land: Guatemala
Regio: Chimaltenango, Atitlan
Boer/coop: Verschillende coöperaties en boeren
Variëteit: Bourbon, caturra, catuai, typica
Proces: Washed, Decaffeïnated; Swiss Water Method
Importeur: Sucafina

Smaakomschrijving

De Guatemala Primavera is een lekkere milde koffie, notig en licht fruitig van smaak met een medium body.

Opnieuw in ons assortiment (zelfde koffie, nieuwe oogst).
De Guatemala Primavera Decaf koffie kwam met blind testen weer als beste Decaf koffie uit de bus. Ondanks de prijs door de huidige koffiemarkt, transportkosten en algehele inflatie een stuk gestegen is, hebben we besloten om deze koffie toch opnieuw in te kopen omdat we geen andere decaf koffie hebben kunnen vinden die deze kwaliteit kan evenaren.

Achtergrond

Het lastige bij het decafeïneren is het behouden van smaak en aroma componenten. De dingen die koffie lekker maken zijn net als cafeïne oplosbaar in water. Dus elke manier van decafeïneren moet ervoor zorgen dat de cafeïne wordt geëxtraheerd terwijl zoveel mogelijk aroma en smaakcomponenten blijven behouden.

De Swiss Water methode die bij deze koffie is gebruikt is een volledig natuurlijk manier van het extraheren van cafeïne zonder het gebruik van chemicaliën als Methyl Chloride en Ethyl Acetaat die bij reguliere decaffeïneerprocessen worden gebruikt. In deze koffie zitten dus geen resten van chemicaliën.

Het Swiss Water proces begint met een batch groene koffiebonen die in water worden geweekt om de cafeïne te verwijderen. In het water worden ook veel van de aroma en smaakcomponenten opgenomen. In dit geval is dit juist de bedoeling.

De eerste batch groene bonen wordt weggegooid. Dit hoeft echter maar een keer. Het water waarin de koffie heeft geweekt, het green coffee extract (GCE) genoemd, is verzadigd met de aroma en smaakcomponenten en kan gebruikt worden om meerdere batches groene koffiebonen te decafeïneren.

Het principe achter deze methode is dat water alleen maar een bepaalde hoeveelheid componenten kan absorberen tot het volledig is verzadigd. Door water te gebruiken dat al verzadigd is, kan het niet meer aroma’s opnemen. Ook al zit het wel in de koffie. Het green coffee extract dat is gecreëerd met de eerste batch is volledig verzadigd met cafeïne en aroma en smaakcomponenten. Om vervolgens weer cafeïne uit een batch koffie te kunnen extraheren wordt de GCE door een filter gehaald om de cafeïne te verwijderen.

De GCE is dan volledig verzadigd behalve met cafeïne. Wanneer een nieuwe batch groene koffiebonen in het GCE wordt geweekt zal hij dus alleen de cafeïne extraheren en zal de smaak en het aroma niet worden aangetast omdat de GCE al volledig verzadigd is van deze componenten en niet meer op kan nemen.

Extra informatie

GewichtN/B