NIET GEBRUIKEN EN NIET WEGGOOIEN

Ethiopia – Swiss Water Decaf koffie

8,2531,50

Deze koffie heeft een bloemig aroma, maar ook citrus, chocolade en biscuits vind je er in terug. Doordat de koffie als natural is verwerkt is hij heel vol van smaak en heeft hij een mooie zoete fruitigheid. Om meer redenen dus een koffie die je de hele dag door kan drinken.

Wissen

SKU 202016 Categorie:

Beschrijving

Ethiopia – Sidamo – Swiss water Decaf

Land: Ethiopia
Regio: Sidamo
Boer/coop: Verschillende coöperaties en boeren
Variëteit: Heirloom varieties
Proces: Natural, Decaffeïnated; Swiss Water Method
Importeur: Sucafina

Smaakomschrijving

In onze zoektocht naar een gedecaffeïneerde koffie wilden we twee vragen beantwoorden. 1. Proef je dat het decaf is? en 2. Kan je proeven waar de koffie vandaan komt?

Op de eerste vraag is het antwoord ja en nee. Ja, de koffie heeft nu eenmaal een proces moeten doorstaan om de caffeïne te extraheren. Dat maakt de koffie anders. Smaakt de koffie dan vies? Nee. Sterker nog, we waren blij verrast door de afwezigheid van gekke, chemische smaken en geuren. Daarbij konden we aroma’s als chocolade, citrusfruit en bloemigheid in de koffie terug vinden. En dan hebben we meteen ook het antwoord op vraag 2, want dat zijn nu juist typische aromatische kenmerken voor een koffie uit de Sidamo regio.

Zoals genoemd heeft deze koffie een bloemig aroma, maar ook citrus, chocolade en biscuits vind je er in terug. Doordat de koffie als natural is verwerkt is hij heel vol van smaak en heeft hij een mooie zoete fruitigheid. Om meer redenen dus een koffie die je de hele dag door kan drinken.

Achtergrond

Het lastige bij het decaffeïneren is het behouden van smaak en aroma componenten. De dingen die koffie lekker maken zijn net als caffeïne oplosbaar in water. Dus elke manier van decaffeïneren moet ervoor zorgen dat de caffeïne wordt geëxtraheerd terwijl zoveel mogelijk aroma en smaakcomponenten blijven behouden.

De Swiss Water methode die bij deze koffie is gebruikt is een volledig natuurlijk manier van het extraheren van caffeïne zonder het gebruik van chemicaliën als Methyl Chloride en Ethyl Acetaat die bij reguliere decaffeïneerprocessen worden gebruikt. In deze koffie zitten dus geen resten van chemicaliën.

Het swiss water proces begint met een batch groene koffiebonen die in water worden geweekt om de caffeine te verwijderen. In het water worden ook veel van de aroma en smaakcomponenten opgenomen. In dit geval is dit juist de bedoeling.

De eerste batch groene bonen wordt weggegooid. Dit hoeft echter maar een keer. Het water waarin de koffie heeft geweekt, het green coffee extract (GCE) genoemd, is verzadigd met de aroma en smaakcomponenten en kan gebruikt worden om meerdere batches groene koffiebonen te decaffeïneren.

Het principe achter deze methode is dat water alleen maar een bepaalde hoeveelheid componenten kan absorberen tot het volledig is verzadigd. Door water te gebruiken dat al verzadigd is, kan het niet meer aroma’s opnemen. Ook al zit het wel in de koffie. Het green coffee extract dat is gecreëerd met de eerste batch is volledig verzadigd met caffeïne en aroma en smaakcomponenten. Om vervolgens weer caffeïne uit een batch koffie te kunnen extraheren wordt de GCE door een filter gehaald om de caffeïne te verwijderen.

De GCE is dan volledig verzadigd behalve met caffeïne. Wanneer een nieuwe batch groene koffiebonen in het GCE wordt geweekt zal hij dus alleen de caffeïne extraheren en zal de smaak en het aroma niet worden aangetast omdat de GCE al volledig verzadigd is van deze componenten en niet meer op kan nemen.

Extra informatie

Gewicht Niet beschikbaar