NIET GEBRUIKEN EN NIET WEGGOOIEN

Ethiopia – Daanisa koffie

10,0038,50

De koffie is heerlijk vol, fruitig, zoet en heeft een bloemig aroma met zoete kruiden. In de smaak is hij zacht, gebalanceerd en heeft hij een medium body. Lekker als filter, prachtig als espresso.

Wissen

SKU 202122 Categorie:

Beschrijving

Ethiopië – Guji – Oromia – Odo Shakisso

Land: Ethiopië
Regio: Guji, Oromia, Odo Shakisso
Boerderij: Sookoo Coffee
Boer: Ture Waji
Variëteit: Heirloom varieties
Hoogte: 2173 masl
Proces: Natural
Importeur: Osito Coffee

Smaakomschrijving

Ethiopië, de bakermat van koffie. En dat proef je! De Ethiopische koffies worden altijd met liefde ontvangen. De Ethiopië Daanisa koffie is hier geen uitzondering op. De koffie is heerlijk vol, fruitig, zoet en heeft een bloemig aroma met zoete kruiden.

Als filterkoffie

Tijdens het zetten komt er een heerlijke citrusgeur je tegemoet. Het aroma is bloemig en heeft tonen van zoete kruiden. In de smaak is hij zacht, gebalanceerd en heeft hij een medium body.

Als espresso

Een absolute aanrader als espresso. Hij is fruitig en zoet met een lekkere afdronk die je doet denken aan melkchocolade.

Achtergrond

Ture en zijn broer, Assefa, zijn begonnen met Sookoo Coffee in het oogstjaar 2018/2019. Die eerste oogst tekenden zij ook een aankoopcontract met Osito Coffee, de importeur.

Sookoo Coffee is gelegen in het Odo Shakisso district, in de Oromia regio en Guji zone. Op dit moment produceren Ture en Assefa alleen ongewassen  koffies met koffiebessen van kebeles in de nabije omgeving. Elk lot wordt vernoemd naar de kebele waar de koffie vandaan komt. In dit geval Daanisa. Daanisa is vernoemd naar een gelijknamige inheemse boom die de vorm heeft van een paraplu. De boom zorgt ook voor schaduw voor de koffiebomen.

De meeste koffiebessen die worden geleverd zijn van twee variëteiten; Gibirinna 74110 en Serto 74112. Beide variëteiten komen van de Metu Bishari selecties uit het woud in de Illubabor Zone. Deze selecties zijn gemaakt door de Jimma Agricultural Research center (JARC) in 1974. De koffievarieteiten zijn geselecteerd op hun resistentie tegen Coffee Berry Disease (CBD). Nu zijn het twee van de meest gebruikte variëteiten.

 

Over deze koffie

De koffiebessen worden allemaal gedroogd op een centrale locatie op verhoogde droogbedden. Het droogproces duurt 15-20 dagen. De koffie wordt verdeeld over een dunne laag en wordt regelmatig bewogen en gedraaid voor een gelijkmatige droging.

Het resultaat van alle inspanningen en aandacht is een heldere en levendige koffie. Anders dan de meeste natural geproduceerde koffies, is hij bloemig en fruitig met heel weinig alcoholische tonen. Je proeft de Ethiopische herkomst en dan pas de verwerkingsmethode.

 

 

Extra informatie

Gewicht 250 g