NIET GEBRUIKEN EN NIET WEGGOOIEN

Ethiopia – Adado koffie

9,0034,50

Het zijn de klassieke smaken van de regio Yirgacheffe die we ook in deze koffie weer terug vinden. De koffie heeft een heel bloemig aroma met specifiek bergamot en rozijnen. Af en toe ontdek je ook iets van chocolade en florale kruiden als kardemom en korianderzaad. Het is een zachte koffie, honingzoet en met een ronde aciditeit als die van een perzik.

Wissen
SKU 202010 Categorie:

Beschrijving

Ethiopia – Yirgacheffe – Adado

Land: Ethiopia
Regio: Yirgacheffe
Wasstation: Adado Washing Station
Boer: Verschillende boeren in Yirgacheffe
Hoogte: 1795-2150 masl
Variëteit: Heirloom varieties
Proces: Natural
Importeur: Sucafina

Smaakomschrijving:

Het zijn de klassieke smaken van de regio Yirgacheffe die we ook in deze koffie weer terug vinden. De koffie heeft een heel bloemig aroma met specifiek bergamot en rozijnen. Af en toe ontdek je ook iets van chocolade en florale kruiden als kardemom en korianderzaad. Het is een zachte koffie, honingzoet en met een ronde aciditeit als die van een perzik.

Als filterkoffie kan hij veel verschillende kanten laten zien. Wanneer we de koffie opschenken in combinatie met een V60 filter lijkt het meer een gewassen koffie dan een natural, zacht en smaakvol. Heel anders wordt de koffie als je deze met een aeropress zet, dan proef je de volle, zoete, licht gefermenteerde smaken van een typische natural koffie weer terug. Als espresso is hij fruitig zoet en vol van smaak en met melk kan hij ook heel mooi zijn, maar gebruik je veel melk dan proef je de eigenschappen van de koffie niet meer terug. Cappuccino’s van 150 ml of kleinere melkdranken werken wel heel goed met de Adado.

Achtergrond:

Het Adado wasstation ligt vlakbij de stad Yirgacheffe. De boerderijen die leveren aan Adado liggen allemaal in de Yirgacheffe regio. Deze regio staat hoog aangeprezen in de koffiewereld. Wat de koffieindustrie zoekt in andere landen; hoogte, een voedingsrijke bodem, voldoende regen, warme dagen en koele nachten dat vind je allemaal in Yirgacheffe. Dat komt omdat de Arabicaplant letterlijk gemaakt is voor het klimaat in dit gebied. De Arabicaplant groeide hier in het wild voordat deze naar andere plekken werd vervoerd. De koffie heeft zich dus in dit klimaat ontwikkeld. Dit is ook de reden waarom de koffies uit deze regio eigenlijk altijd “heirloom varieties” zijn, inheemse koffiesoorten. Combineer dat met de extreem zorgvuldige verwerking met focus op kwaliteit van het Adado wasstation en je hebt het basisrecept voor een goede koffie.

De verwerkingsmethode
De Adado koffie wordt volgens traditionele Ethiopische methoden verwerkt als natural. Bij de eerste kwaliteitscontrole wordt de koffie in watertanks gecontroleerd op onrijpe, overrijpe en beschadigde bessen. Dit wordt het “floaten” van de koffie genoemd. Hierna wordt de koffie gewassen in schoon water en op verhoogde droogbedden gelegd. Medewerkers van het wasstation keren de bessen regelmatig om te zorgen dat de bessen gelijkmatig drogen. Eenmaal gedroogd, ligt de koffie nog een tijdje te rusten in een opslag voordat deze wordt verscheept.

Extra informatie

Gewicht Niet beschikbaar