NIET GEBRUIKEN EN NIET WEGGOOIEN

Burundi – Gakenke koffie

Een milde Afrikaanse koffie met aroma’s van citrus en bloesem en smaken van rode appel, bramen en pepermunt. Heerlijk als filterkoffie of espresso!

SKU 202109 Categorie:

Beschrijving

Burundi – Kayanza – Gakenke

Land: Burundi
Regio: Gatara, Kayanza
Wasstation: Gakenke
Boer: verschillende boeren in de omgeving van Gatara
Hoogte: 1500 – 1700 masl
Variëteit: Red bourbon
Proces: Gewassen
Importeur: Sucafina

Smaakomschrijving

Deze koffie smaakt absoluut Afrikaans. Hij is fris en fruitig en versgemalen heeft hij een geur van weelderige bloesem en citrus. In de smaak vind je sappige rode appel, bramen en verse pepermunt.

Voor het zetten als filterkoffie mag de Burundi iets grover gemalen dan normaal om de juiste doorlooptijd te krijgen. Als filter is de Burundi fruitig en sappig, zoals een rode appel en zoet als bramen. Zowel in de geur als in de smaak vind je groene kruiden als verse pepermunt.

Als espresso duikt de munt naar de achtergrond, maar komt de weelderige bloesem goed naar voren. Het blijft een milde koffie, maar hij geeft een heerlijke espresso. In combinatie met melk werkt dit echter minder goed. Het wordt misschien wel een lekkere cappuccino, maar specifieke smaken vind je niet meer terug, hiervoor heeft de koffie te weinig body.

Achtergrond

Er wonen 2685 kleine koffieboeren in de omgeving van Gatara, die hun koffiebessen leveren aan Gakenke washing station. Deze koffie wordt door Sucafina via Greenco, hun partner in Burundi geïmporteerd. Naast het runnen van 13 washing stations in Burundi en het produceren van uitstekende koffies werkt Greenco samen met de boerengemeenschap zodat zij zich beter in levensonderhoud kunnen voorzien. Greenco zet zich ook in voor gelijkwaardigheid in het algemeen.

 

Gakenke washing station

Gakenke washing station is gebouwd in 1991. Met 224 droogbedden kan het station tot wel 750 ton koffiebessen per seizoen verwerken. Het washing station heeft 2 floating tanks, 10 fermentation tanks en 2 soaking tanks. Het droogveld heeft 150 verhoogde droogbedden.

Gakenke washing station heeft 2685 geregistreerde boeren verspreid over de heuvels in de Gatara gemeenschap in de provincie Kayanza. De boeren zijn georganiseerd in groepen van 30 mensen met aan het hoofd een productieleider die de communicatie en organisatie doet in samenwerking met het washing station. Gemiddeld heeft een boer 250 koffiebomen.

In Burundi, is het gebruikelijk dat de wet mills boeren kunnen bereiken in een radius van 3 km. Als het washing station te ver weg is, verkopen de boeren de bessen aan een tussenpersoon. Dit is vaak niet in hun voordeel. Om dit te voorkomen heeft Gakenke en andere Greenco Washing stations 12 collectiedepots in de omgeving. Deze depots vergroten het bereik tot 9 km vanaf de wet mill zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit.

Gakenke neemt deel aan verscheidene ondersteuningsprojecten voor de boeren waaronder het geit en big project, het versterken van coöperaties en het verdelen van bemesting en koffiebomen.

 

Over deze koffie

De meeste koffiebomen in Burundi zijn red bourbons vanwege de kwaliteit. Door de kleinschaligheid van de koffieplantages, zijn verouderde onderstammen een groot probleem in Burundi. Veel van de boeren hebben bomen van meer dan 50 jaar oud. Maar vanwege de kleine stukken grond is het moeilijk te rechtvaardigen om bomen voor 3 tot 4 jaar uit de productie te halen voordat nieuwe bomen genoeg opbrengst leveren. Om boeren aan te moedigen nieuwe bomen aan te planten schaft Greenco zaden aan van de Institut des Sciences Agronomiques du Burundi (ISABU), zet kwekerijen op en verkoopt de zaailingen aan de boeren voor de kostprijs of lager.

De gemiddelde boer heeft 250 bomen in zijn/haar achtertuin. Elke boom levert gemiddeld 1,5 kilo koffiebessen. Dat betekent dat de gemiddelde boer ongeveer 200-300 kilo koffiebessen kan produceren per jaar.

De verwerkingsmethode

Tijdens het oogstseizoen worden de koffiebessen selectief met de hand geplukt. De oogst wordt bijna volledig door de familie gedaan. Greenco weet dat zelfs kleine afstanden reizen veel tijd en geld kunnen vragen voor kleine boeren, terwijl het cruciaal is voor de kwaliteit om de koffiebessen zo snel mogelijk bij het washing station te krijgen. De boeren kunnen hun bessen zelf naar het washing station toe brengen of naar een van de 12 collectiedepots in de regio. De boeren krijgen evenveel geld ongeacht waar ze de bessen naar toe brengen.

Kwaliteitscontrole begint zodra de boeren de bessen afleveren. De bessen worden verwerkt onder constante supervisie. Het ontpulpen, de fermentatie, wassen en sorteren wordt uitvoerig in de gaten gehouden. Als eerste worden alle bessen gefloat in kleine emmers. Greenco schaft nog steeds de floaters (beschadigde, onrijpe bessen etc) aan maar scheid deze meteen van de goede bessen en verkoopt deze als b-kwaliteit. Na het sorteren wordt de koffie binnen 6 uur na afleveren ontpulpt. De ontpulper kan 3 ton bessen per uur verwerken. Tijdens het ontpulpen worden de bessen gescheiden in high- en low-grade op basis van de dichtheid. De koffie wordt dan gefermenteerd in water van een rivier in de buurt voor 10 tot 12 uur, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Speciaal getrainde werknemers controleren de bonen regelmatig met de hand om op het juiste moment de fermentatie te stoppen. Hierna wordt het water ververst en wordt de koffie naar de washing en grading kanalen verplaatst. Hier wordt de koffie geschrobt en gewassen.

In de washing en grading kanalen wordt de parchment verder gesorteerd. Wanneer de koffie door de kanalen stroomt, voorkomen houten balken die dwars over het kanaal liggen dat bonen met een specifieke dichtheid er doorheen kan. De eerste balk houd de parchment tegen met de hoogste dichtheid, de tweede balk de op een na hoogste dichtheid enzovoort. In totaal wordt de parchment in 7 kwaliteitsgroepen onderscheiden op basis van dichtheid. De parchment wordt op houten dienbladen of in nylon zakken gelegd en verplaatst naar de droogbedden. Elk dienblad of nylon zak wordt voorzien van een kenmerk met alle info over de oorsprong. Op de droogbedden wordt het parchment langzaam gedroogd voor twee tot 3 weken. Medewerkers gaan langs de droogbedden om nogmaals beschadigde of andere defecte bonen uit te sorteren. Per droogbed ligt er ongeveer 800 kg aan parchment. De parchment ligt van zonsopgang tot zonsondergang te drogen en wordt afgedekt in de avond of wanneer het regent. De parchment wordt regelmatig geharkt zodat deze gelijkmatig wordt gedroogd. De vochtigheid van de parchment wordt ook goed in de gaten gehouden.

Extra informatie

GewichtNiet beschikbaar