NIET GEBRUIKEN EN NIET WEGGOOIEN

Brazil – Pe de Cedro koffie

6,7525,50

Braziliaanse koffie met een bloemig aroma vol amandel en chocolade en in de smaak vol en romig als rijke melkchocolade. Zeer geschikt als espresso!

Wissen

SKU 202117 Categorie:

Beschrijving

Brazil – Mantiqueira de Minas – Pouso Alto – Pe de Cedro

Land: Brazilië
Regio: Pouso Alto, Mantiqueira de Minas
Plantage: Pe de Cedro
Boer: Edson Morais de Barros
Hoogte: 1100 meter
Variëteit: Yellow Bourbon
Proces: Pulped Natural

Smaakomschrijving

Deze Braziliaanse pulped natural van Edson Morais de Barros is wederom een mooie Braziliaanse koffie zoals we die wel kennen. Hij is vol en romig en je vind mooie chocoladetonen terug in zowel het aroma als de smaak. Het super bloemige, amandel aroma geeft deze koffie zijn eigen karakter. En dankzij zijn lage aciditeit en zoetheid is de koffie uitermate geschikt voor volautomaten, espresso’s en cappuccino’s.

Als filterkoffie
Wanneer je doorgaans donker geroosterde koffie drinkt en/ of je bent nieuw in de specialty koffie wereld, dan is dit een fijne koffie om mee te beginnen. Specialty koffie wordt vaak lichter gebrand, waardoor de koffie zijn natuurlijke aciditeit behoudt. Dat maakt de koffie levendig, maar als je dit niet gewend bent in je koffie, dan is het gauw te zuur. Braziliaanse naturals zijn van zichzelf laag in aciditeit en hebben een mooi notig en chocolade achtig aroma en smaak.

Als espresso
Dit is absoluut onze go-to espressokoffie. Hij heeft een volle body en een super bloemig aroma met amandel en chocolade. Door de milde zoete smaken is deze koffie een echte allemensvriend.

Achtergrond

Toen Edson Morais de Barros in 2012 het Pe de Cedro estate aankocht, stond het al bekend om het produceren van hoge kwaliteit koffies. Als huidige eigenaar van het estate, blijft Edson bouwen aan de reputatie van de boerderij en de regio Mantiquiera de Minas. Hij werkt nauw samen met het team van landbouwkundigen van COCARIVE en de Brazil Specialty Coffee Association om koffie te produceren die voldoet aan de hoogste kwaliteiten die zijn boerderij kan bieden. De landbouwkundigen adviseren op het gebied van machines en verwerkingsmethoden en innovaties op het gebied van koffie cultivatie.

Daarbij heeft Edson een team samengesteld van koffieproductie experts die het hele jaar door worden ingezet op de boerderij en de wet mill van het estate. Zij volgen nauwgezet alle dagelijkse kwaliteitsprocessen.

Over deze koffie
Pe de Cedro produceert koffie in lijn met de “Best Coffee Practices” en de tradities in de regio die Mantiquiera de Minas het certificaat “Protected Geographical Indication” (PGI) geeft. Dit betekent dat het estate milieuvriendelijke technieken gebruikt en goedgekeurde koffievariëteiten.

In tegenstelling tot veel boeren in Brazilië, wordt de gehele oogst op Pe de Cedro met de hand geplukt. Een van de essentiële onderdelen van het oogsten is dat de koffiebessen direct na het plukken, op dezelfde dag nog worden verwerkt. Pe de Cedro gebruikt een klassieke Pinhalense machine voor het ontpulpen. Deze verwijdert het vruchtvlees en vrijwel al het mucilage van het parchment. Het parchment wordt daarna te drogen gelegd op patio’s. Het kwaliteitsteam verspreid de parchment in een dunne laag om te drogen. Ze houden het droogproces goed in de gaten en harken het parchment regelmatig zodat de bonen langzaam en gelijkmatig drogen.

Wanneer de koffie is gedroogd tot een vochtgehalte van 12%, wordt het parchment verplaatst naar houten containers in de opslagruimte. Hier ondergaan de bonen een nodige rustperiode om het vochtgehalte in de bonen te stabiliseren. Een maand later worden de bonen verzonden naar warenhuizen van COCARIVE in Carmo de Minas voor opslag. Bij COCARIVE worden ook meerdere kwaliteitscontroles uitgevoerd.

Voor leden van de coöperatie gaat het parchment na het drogen naar de warenhuizen van COCARIVE. De coöperatie zorgt verder voor het sorteren, verkopen en exporteren van de koffie. Ze hebben hun eigen kwaliteitslab en opslag en ‘milling’ faciliteiten in Carmo de minas.

Bij de ‘dry mill’ waar de koffie wordt voorbereid voor export, heeft COCARIVE zijn eigen laboratorium voor kwaliteitscontroles. Hun team van getrainde cuppers en Q-graders maken een eerste selectie gebaseerd op de kwaliteit van de koffie. Zij verifiëren welke lots geschikt en van een dusdanige kwaliteit zijn voor specialty microlots. Het kwaliteitsteam controleert de kwaliteit van elk lot meerdere keren tijdens het ‘dry milling’ en analyseert zowel de fysieke kenmerken als de smaak en het aroma.

Alle COCARIVE leden hebben het Protected Geographical Indication certificaat. Daarbovenop zijn ze allemaal gecertificeerd door de Brazil Specialty Coffee Association. Dit Certificaat garandeert dat alle arbeid die wordt verricht op de boerderij legaal is. En het garandeert ook dat milieuvriendelijke methoden worden gebruikt tijdens het verbouwen en het verwerken van de koffie.

 

Koffie in Brazilië
Bijna 40% van alle koffie in de wereld wordt geproduceert in Brazilië. Met zo veel koffie dat wordt geproduceerd is het geen wonder dat je veel verschillende kwaliteiten in Brazilië kan vinden. Zo wordt er zowel natural Robusta geproduceerd als milde arabica koffies. De laatste jaren zijn boeren ook steeds meer gaan investeren in het produceren van specialty coffee.

De meeste kenmerkende koffie producerende regio’s van Brazilië zijn Esperito Santo, Sao Paulo, Minas Gerais en Bahia. De meeste wordt verbouwt op grote boerderijen die zijn ingericht op het maximaliseren van de opbrengst door mechanisch oogsten en verwerken van de koffie. Het relatieve platte landschap en het hoge minimum arbeidersloon heeft er voor gezorgd dat de meeste boerderijen voor het mechanisch oogsten kiezen in plaats van het selectieve plukken met de hand.

In het verleden betekende mechanisch oogsten het strippen van de boom, waardoor zowel rijpe als onrijpe bessen werden geoogst. Nu zijn er echter machines die steeds preciezer kunnen werken, waardoor alleen de rijpe bessen worden geplukt. Goed nieuws voor producenten die zich willen richten op de specialty markt.

In veel gevallen en op minder vlakke ondergronden wordt er een mix gebruikt van handmatig gemechaniseerd plukken, waarbij rijpe koffiebessen worden geplukt door middel van een derriçadeira, een soort harkmachine die vibratie gebruikt om rijpe bessen uit de boom te schudden. Een zeil wordt onder de boom gespannen om de bessen op te vangen wanneer deze valt.

Met de hulp van deze nieuwe, meer nauwkeurige technologieën, is er een groeiende groep boeren die zich bezig houdt met kwaliteit en deze ook kan leveren.

Extra informatie

Gewicht 250 g