NIET GEBRUIKEN EN NIET WEGGOOIEN

Brazil – Bela Vista koffie

7,0026,50

Braziliaanse koffie met een bloemig en notig aroma. Hij is vol en romig van smaak met heerlijke chocoladetonen. Zeer geschikt als espresso!

Wissen

SKU 202117-2 Categorie:

Beschrijving

Brazil – Mantiqueira de Minas – Carmo de Minas – Sao Francisco da Bela Vista

Land: Brazilië
Regio: Mantiqueira de Minas
Plantage: Sao Francisco da Bela Vista
Boer: Tarcízio Aldo Zugliani
Hoogte: 1100 meter
Variëteit: Yellow Catuai
Proces: Pulped Natural

Smaakomschrijving

Deze Braziliaanse pulped natural van Tarcízio Aldo Zugliani is wederom een mooie Braziliaanse koffie zoals we die kennen. Hij is vol en romig en je vind mooie chocoladetonen terug in zowel het aroma als de smaak. De Bela Vista koffie heeft een fijn notig en bloemig aroma. Dankzij zijn lage aciditeit en hoge zoetheid is de koffie uitermate geschikt voor volautomaten, espresso’s en cappuccino’s.

Als filterkoffie
Wanneer je doorgaans donker geroosterde koffie drinkt en/ of je bent nieuw in de specialty koffie wereld, dan is dit een fijne koffie om mee te beginnen. Specialty koffie wordt vaak lichter gebrand, waardoor de koffie zijn natuurlijke aciditeit behoudt. Dat maakt de koffie levendig, maar als je dit niet gewend bent in je koffie, dan is het gauw te zuur. Braziliaanse naturals zijn van zichzelf laag in aciditeit en hebben een mooi notig en chocolade achtig aroma en smaak.

Als espresso
Dit is absoluut onze go-to espressokoffie. Hij heeft een volle body en notig en bloemig aroma met veel chocolade. Door de milde zoete smaken is deze koffie een echte allemensvriend.

Achtergrond

Tarcízio Aldo Zugliani kocht Fazenda Sao Francsco da Bela Vista in 1993. In de afgelopen jaren heeft hij grote verbeteringen gedaan op de boerderij. Hij heeft nieuwe droogterrassen gebouwt en geinvesteerd in beter gereedschap voor het oogsten en droogmolens. Hij heeft nieuwe zaaillingen aangeplant om de productiviteit en kwaliteit te verbeteren. Door grondanalyse, heeft hij ook verschillende landbouwtechnieken toegepast om zo de grond te verbeteren. Al deze stappen hebben ervoor gezorgd dat de kwaliteit van de koffie is verbeterd. Dit pulped natural yellow catuai lot heeft een klassiek cupping profiel met ene zachte aciditeit, geel fruit, chocola en een fijne body.

Over deze koffie

Een van de essentiële onderdelen van het oogsten is dat de koffiebessen direct na het plukken, op dezelfde dag nog worden verwerkt. Deze koffie wordt als pulped natural verwerkt. Een pulpmachine verwijdert het vruchtvlees en vrijwel al het mucilage van het parchment. Het parchment wordt daarna te drogen gelegd op patio’s. Het kwaliteitsteam verspreid het parchment in een dunne laag om te drogen. Ze houden het droogproces goed in de gaten en harken het parchment regelmatig zodat de bonen langzaam en gelijkmatig drogen.

Wanneer de koffie is gedroogd tot een vochtgehalte van 12%, wordt het parchment verplaatst naar houten containers in de opslagruimte. Hier ondergaan de bonen een nodige rustperiode om het vochtgehalte in de bonen te stabiliseren. Een maand later worden de bonen verzonden naar warenhuizen van COCARIVE in Carmo de Minas voor opslag. Bij COCARIVE worden ook meerdere kwaliteitscontroles uitgevoerd.

Voor leden van de coöperatie gaat het parchment na het drogen naar de warenhuizen van COCARIVE. De coöperatie zorgt verder voor het sorteren, verkopen en exporteren van de koffie. Ze hebben hun eigen kwaliteitslab en opslag en ‘milling’ faciliteiten in Carmo de minas.

Bij de ‘dry mill’ waar de koffie wordt voorbereid voor export, heeft COCARIVE zijn eigen laboratorium voor kwaliteitscontroles. Hun team van getrainde cuppers en Q-graders maken een eerste selectie gebaseerd op de kwaliteit van de koffie. Zij verifiëren welke lots geschikt en van een dusdanige kwaliteit zijn voor specialty microlots. Het kwaliteitsteam controleert de kwaliteit van elk lot meerdere keren tijdens het ‘dry milling’ en analyseert zowel de fysieke kenmerken als de smaak en het aroma.

Alle COCARIVE leden hebben het Protected Geographical Indication certificaat. Daarbovenop zijn ze allemaal gecertificeerd door de Brazil Specialty Coffee Association. Dit Certificaat garandeert dat alle arbeid die wordt verricht op de boerderij legaal is. En het garandeert ook dat milieuvriendelijke methoden worden gebruikt tijdens het verbouwen en het verwerken van de koffie.

 

Koffie in Brazilië
Bijna 40% van alle koffie in de wereld wordt geproduceert in Brazilië. Met zo veel koffie dat wordt geproduceerd is het geen wonder dat je veel verschillende kwaliteiten in Brazilië kan vinden. Zo wordt er zowel natural Robusta geproduceerd als milde arabica koffies. De laatste jaren zijn boeren ook steeds meer gaan investeren in het produceren van specialty coffee.

De meeste kenmerkende koffie producerende regio’s van Brazilië zijn Esperito Santo, Sao Paulo, Minas Gerais en Bahia. De meeste wordt verbouwt op grote boerderijen die zijn ingericht op het maximaliseren van de opbrengst door mechanisch oogsten en verwerken van de koffie. Het relatieve platte landschap en het hoge minimum arbeidersloon heeft er voor gezorgd dat de meeste boerderijen voor het mechanisch oogsten kiezen in plaats van het selectieve plukken met de hand.

In het verleden betekende mechanisch oogsten het strippen van de boom, waardoor zowel rijpe als onrijpe bessen werden geoogst. Nu zijn er echter machines die steeds preciezer kunnen werken, waardoor alleen de rijpe bessen worden geplukt. Goed nieuws voor producenten die zich willen richten op de specialty markt.

In veel gevallen en op minder vlakke ondergronden wordt er een mix gebruikt van handmatig gemechaniseerd plukken, waarbij rijpe koffiebessen worden geplukt door middel van een derriçadeira, een soort harkmachine die vibratie gebruikt om rijpe bessen uit de boom te schudden. Een zeil wordt onder de boom gespannen om de bessen op te vangen wanneer deze valt.

Met de hulp van deze nieuwe, meer nauwkeurige technologieën, is er een groeiende groep boeren die zich bezig houdt met kwaliteit en deze ook kan leveren.

Extra informatie

Gewicht 250 g